Societat 17/12/2019

Les dones de les Illes cobren 369 euros mensuals menys de pensió que els homes

La desigualtat del mercat de treball causa una bretxa en les prestacions d'un 33% que afecta el col·lectiu femení

Carles Tudurí
2 min
A l’estudi han comparat la disponibilitat de la llum diürna i nocturna a dues residències de Palma (SARquavitae i la Bonanova) i les conclusions s’han publicat a la revista Chronobiology International.

PalmaLa bretxa de les pensions se situa a les Illes en un 32,99%, ja que la prestació mitjana de les dones és de 749 euros, enfront dels 1.118 euros dels homes, amb una diferència absoluta de 369 euros mensuals, segons es desprèn d'un estudi presentat aquest dimarts per UGT a Palma.

La mitjana estatal se situa en un 34,64%, amb comunitats que superen àmpliament aquest índex, com Astúries (44,07%) o el País Basc (39,38%). Una bona part dels jubilats d'aquestes zones prové del sector industrial o miner, que estava tradicionalment ocupat per homes, amb uns sous més elevats, segons ha explicat la secretària de Polítiques Socials i Igualtat del sindicat, Xisca Garí.

La sindicalista ha destacat que les dones estan doblement penalitzades per la bretxa salarial perquè aquesta continua durant la jubilació. A les Illes, la pensió mitjana anual d'una dona és 5.167 euros inferior a la dels homes. Tot i que a l'Arxipèlag aquesta bretxa està una mica per davall de la mitjana a causa de la dependència del sector dels serveis, Garí considera "inacceptable" la situació i reclama mesures per tal que es redueixi la bretxa.

A les Illes hi ha 86.129 dones que cobren un total de 104.045 pensions, fet que vol dir que un 17,21% de les dones en cobra més d'una. En el cas dels homes, es cobren 88.902 pensions per un total de 85.397 perceptors, per la qual cosa només un 3,94% dels pensionistes té dues prestacions. Això és perquè la pensió de viduïtat la cobren principalment les dones.

De totes maneres, la bretxa no és igual en totes les pensions. En el cas dels autònoms, en què la pensió mitjana és més baixa, la desigualtat es nota menys, un 23,11%. Això vol dir que les dones en aquest règim reben 185 euros al mes menys que els homes.

Pel que fa a la viduïtat, la bretxa és favorable a les dones, amb 656 euros de mitjana per a elles i 497 per a ells. A més, les Illes registren una de les pensions més baixes en aquest concepte, davant una mitjana estatal de 731 euros.

Garí ha reclamat canvis tant en el mercat de treball com en el sistema de pensions per evitar aquesta situació, que discrimina clarament la dona durant la seva jubilació. A més, ha recordat que l'expansió del sector tecnològic, amb una presència dels homes molt més elevada, perpetuarà aquesta situació en el futur.

El fet que la dona tingui una taxa d'activitat menor, sis punts menys, i un major índex de parcialitat, determina la quantia més baixa a l'hora de la jubilació. La manca de corresponsabilitat entre homes i dones en les tasques domèstiques i en la cura de les persones grans també perjudica el col·lectiu femení.

Entre altres mesures, el sindicat també demana la creació d'escoles de 0 a 3 anys públiques i una major dotació de la Llei de dependència, així com la derogació de la reforma laboral del 2012 i del sistema de pensions del 2013.

stats