“Vaig veure que si trucava a la policia encara era pitjor”

Una dona relata que va trigar a denunciar per una mala experiència

i
PAU ESPARCH
3 min
Exterior d’una comissaria dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, en una imatge d’arxiu.

Barcelona“En tres anys només he trucat a la policia dues vegades”, explica la Laura. La primera va ser l’estiu del 2017, quan va demanar ajuda perquè el seu presumpte agressor s’havia enfrontat a un amic seu en un bar. El resultat d’aquella trucada, però, va ser una experiència tan dolenta amb un mosso d’esquadra que va provocar, segons relata, que després trigués molt a denunciar la violència que patia. Fa dues setmanes es va fer el judici a l’Audiència de Barcelona contra l’agressor, per a qui la Fiscalia demana 16 anys de presó per agressió i abús sexual.

Al judici hi va anar acompanyada d’uns agents dels Mossos perquè des del 2018 el grup d’atenció a la víctima de la policia li va fer un seguiment que ella mateixa agraeix. Però l’agost de fa tres anys la situació era diferent. Encara recorda un episodi que va viure després de la baralla del seu agressor amb un amic. “Vaig pujar a casa corrent i plorant, i vaig trucar a la policia. Pensava que vindrien i em preguntarien què havia passat”. Assegura que va haver d’insistir perquè hi anés una patrulla -va coincidir amb un canvi de torn i no va tenir una resposta ràpida-. Dos mossos de la comissaria de Nou Barris de Barcelona s’hi van desplaçar i la Laura explica que va baixar al carrer per parlar-hi. Diu que els agents li van recomanar que tornés a casa i ella ho va fer, tot i que es va quedar una estona mirant, des de dins, a través de la porta d’entrada del bloc.

Quan estava a punt d’agafar l’ascensor, va sentir un cop molt fort a la porta i va veure que un dels agents la sacsejava. Ella va anar cap allà i el va obrir. “A mi no m’agrada que m’enganyin!”, assegura que li va començar a cridar el policia. La Laura no entenia per què, però afirma que l’agent va continuar i li va retreure la diferència d’edat entre ella i l’agressor: “Et dediques a perseguir joves. Però si ets guapa. Tu estàs obsessionada amb ell. I ens fas perdre el temps”. Afegeix que també li va insinuar que tenia problemes de salut mental. Ella expressa que no es podia creure el que estava passant i que el policia li va insistir que tornés a casa.

La Laura explica que la situació li va generar impotència. “Vaig veure que si trucava a la policia encara era pitjor”, i patia per les represàlies de l’agressor, que “s’havia quedat tan tranquil”. Recorda que l’escena li va causar ràbia i la va deixar afectada: “Em va costar més denunciar. Perquè fas el primer pas, et trobes amb aquesta reacció i perds la confiança”. Al final, el gener del 2018 va denunciar la violència sexual i física que patia a la comissaria de Mataró, on s’havia traslladat per protegir-se. Allà la van atendre i va rebre el suport del grup d’atenció a la víctima dels Mossos, que l’any següent, segons fonts del cos, la va trucar una desena de vegades perquè no tenia cap ordre d’allunyament de l’agressor -que va entrar a la presó més tard.

Visita al cap d’un any

Però li havia quedat clavada la resposta d’aquell agent i per això un any després va visitar la comissaria de Nou Barris perquè, segons expressa, volia exposar la situació que havia viscut. La Laura afirma que la va rebre una superior que va identificar el policia que l’havia menyspreat i li va dir que fes una declaració per escrit. Ella va tenir la sensació que se’n desentendrien i es va desdir de fer-ho, ja que assegura que només volia que el mosso li demanés perdó. Com que no es va presentar cap queixa formal, a la policia no li consta i fonts dels Mossos apunten que malauradament no es pot contrastar aquesta experiència, però que treballen contra les violències masclistes com una prioritat i que en cap cas una actitud com la descrita és pròpia del cos.

El relat hauria acabat aquí si no fos per la segona trucada que la Laura va fer a la policia a principis d’aquest gener. Faltava poc per al judici i caminava pel carrer, a prop d’on viu ara, quan va veure un home que s’assemblava a l’agressor. “Ell va accelerar el ritme, va girar al primer carrer que va poder i va entrar en un bloc quan una veïna va obrir la porta”, explica. Va trucar a la policia per saber si encara era a la presó i estar més tranquil·la, però els Mossos no li van poder aclarir. Fonts del cos diuen que aquesta informació no la tenien perquè, com que no hi havia una ordre d’allunyament de l’agressor, no rebien cap avís si sortia de la presó.

Però aquesta situació va fer recordar a la Laura l’escena de fa tres anys. “Volen que denunciem, però l’actitud d’algun agent hauria de canviar”, conclou.

stats