Publicitat
Publicitat

El 'banc dolent' admet que el seu marge és "reduït" perquè va comprar els pisos molt barats

La presidenta de la Sareb, Belén Romana, explica al Congrés els plans per fer rendible l'entitat

La presidenta de la Sareb, el 'banc dolent', Belén Romana, ha reconegut aquest dimarts que el marge de benefici que pot aconseguir l'entitat amb la venda dels seus immobles és "reduït" perquè el traspàs dels actius ja es va fer a preus "ajustats als del mercat del 2013", encara que no renuncia a l'objectiu de l'organisme d'evitar que el rescat bancari no costi més diners als contribuents.

En la seva primera compareixença davant la Comissió d'Economia del Congrés des que va prendre possessió del càrrec, Romana ha fet balanç del primer any de vida de la Sareb i ha expressat la seva "màxima disposició" a acudir a les Corts tantes vegades com sigui necessari per informar sobre l'evolució d'aquest "instrument complementari del procés de sanejament del sistema financer".

Així, ha explicat que durant aquest exercici s'ha dut a terme una anàlisi de la cartera de la Sareb –una 'due diligence'– que ha comportat la revisió de 107.000 immobles propietat del 'banc dolent' i altres 215.000 que figuren com a garanties dels préstecs traspassats per les entitats financeres.

D'aquest examen s'ha pogut concloure que "la Sareb va adquirir la seva cartera, en conjunt, a preus ajustats als de mercat del 2013", la qual cosa implica que els seus marges de venda són "reduïts". "Aquest és el principal motiu que ens ha portat a posar en marxa el 2014 una visió més avançada del nostre model de negoci per generar més valor en els actius que formen part del nostre balanç i per obtenir una rendibilitat més elevada en el moment de venda", ha afegit.

En aquest sentit, ha avançat que durant el 2014 la Sareb destinarà 100 milions d'euros a concloure 130 promocions immobiliàries amb un total de 3.000 habitatges, però també centrarà la seva activitat a "apostar a mitjà termini per promoure el lloguer" i fins i tot prepararà sòl per a la seva comercialització.

2018 anàlisi