Societat 25/10/2019

Els docents volen llevar l’ensenyament religiós de l’horari lectiu

Mentre que l’STEI, CCOO i UGT lluiten per unes aules laiques, l’ANPE diu que acatarà la llei

Alba Tarragó
2 min
Els docents volen llevar l’ensenyament religiós de l’horari lectiu

PalmaL’acord entre els sindicats és pràcticament unànime: “La religió ha d’estar fora de l’escola”, afirmen tant STEI com UGT i CCOO. De fet, la campanya ‘Per una escola pública i laica’, impulsada per Europa Laica, ha estat subscrita per més de 60 entitats, entre les quals es troben l’STEI i l’STES. L’única organització que es desmarca d’aquesta posició és l’Associació Nacional de Professionals de l’Ensenyament (ANPE). El seu secretari, Felipe Pérez, assegura que respectaran i acataran la legislació vigent de 1992 que empara la inclusió de l’islam dins el currículum escolar.

Pérez assegura que vetlaran perquè “se segueixi l’acord normatiu”, que permet “l’ensenyament de les religions”. Tot i això, reconeix que des d’un punt de vista més ampli “la Conselleria aconsegueix amb aquest tema crear una cortina de fum per deixar de banda les qüestions vertaderament importants”. Els docents estan preocupats, per exemple, pel “cobrament dels mesos d’estiu per part dels interins o de la signatura del segon acord marc en matèria educativa”, destaca el secretari del sindicat.

Per la seva banda, fonts de l’STEI declaren que la seva posició és clara: “A l’escola no s’ha de fer religió, i menys quan la Constitució diu que som un estat aconfessional”. Des del sindicat es demana que, com a mínim, “es tregui aquesta assignatura de l’horari lectiu”, de manera que deixa la porta oberta per oferir-la als horabaixes com a extraescolar. A més, recorden que la llei que avala aquesta matèria, la LOMQE, “està en vies de derogació” i esperen que després de les eleccions del 10 de novembre sigui substituïda, finalment.

El sindicat també alerta que “introduir la religió musulmana obre la porta a altres”, la qual cosa dificultaria aconseguir el seu objectiu de laïcitzar totalment l’escola. Ara bé, el seu posicionament no impedeix que respectin “profundament les creences que pugui tenir cada persona i cada família”.

Comissions Obreres comparteix una opinió molt semblant. “Apostam per una escola laica sense religió”, asseguren fonts del sindicat. Amb aquesta mesura, assenyalen, “anam en el sentit invers d’allò que desitjaríem”. La seva principal inquietud és “saber quins requisits es demanaran als docents per impartir l’assignatura”, però entenen que “seran els mateixos que es demana per a la religió catòlica”. Encara que no li donin suport, apunten que “hauran de conèixer les seves condicions per defensar els seus drets, com els de qualsevol treballador”.

El secretari d’Ensenyament de la FeSP-UGT Illes Balears, Tino Davia, defensa el mateix que la resta de sindicats: “La religió ha d’estar fora dels centres educatius”. Malgrat que “hi ha una sèrie de normes que actualment obliguen la Conselleria a oferir tant la religió catòlica com d’altres”, es neguen a fer costat a aquestes matèries.

“Ens preocupa que es pugui introduir un adoctrinament que no sigui del tot democràtic o que s’introdueixin valors que vagin en contra de les dones”, manifesta Davia, qui confia que “l’administració prendrà les mesures pertinents per poder controlar-ho”.

stats