Societat 20/05/2019

Creen el primer dispositiu que monitoritza tots els moviments dels pacients de Parkinson

El sensor permetrà equilibrar la medicació perquè els pacients puguin controlar millor els símptomes de la malaltia

Ara
3 min
Creen el primer dispositiu que monitoritza tots els moviments dels pacients de Parkinson. D'esquerra a dreta: l'investigador del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UPC Joan Cabestany, la doctora de la unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon–Quirónsalud Àngels Bayés, i Jordi Homs, pacient de Parkinson.

BarcelonaLa Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon-Quirónsalud i l'empresa d'I+D Sense4Care han desenvolupat un dispositiu pioner que permet monitoritzar l'estat motor de les persones afectades per aquesta malaltia neurodegenerativa i, alhora, facilitar la medicació justa per a cada pacient. L'aparell es diu Stat-On. A partir de l'1 de juny diversos pacients podran començar a substituir el diari on apunten el seu estat clínic per aquest nou dispositiu, que emmagatzemarà tots els seus moviments durant el dia per detectar les fluctuacions que condicionen la seva capacitat motora.

Gràcies a aquest sensor, els metges podran adaptar el tractament, que consisteix en l'administració de fàrmacs precursors de la dopamina per controlar els símptomes del Parkinson a les necessitats de cada malalt. Segons la neuròloga Àngels Bayés, l'Stat-On és un 'holter' –un dispositiu que registra la freqüència cardíaca dels pacients– i permet saber amb exactitud els diferents estats motors pels quals passa el pacient neurodegeneratiu en cada moment.

Els malalts s'enfronten a diferents fases anomenades 'on' i 'off', que depenen, sobretot, de l'efecte de la dopamina farmacològica en el cos. L'estat 'on' es manifesta quan s'administra la medicació i el pacient es troba bé, amb una funcionalitat pràctica i correcta dels seus moviments. L'estat 'off', per contra, es dona quan els símptomes del Parkinson reemergeixen i limiten seriosament la mobilitat del pacient. A través de la mesura de les fluctuacions motores es podrà ajustar la medicació a una hora determinada i subministrar medicaments complementaris.

El repte mèdic és aconseguir equilibrar la medicació perquè els pacients controlin els símptomes durant tot el dia. Fins ara, aquest control només es podia fer a través d'un diari que requeria una gran dedicació per part dels malalts. L'aparell és un sensor de mida reduïda que es col·loca en un cinturó prop del maluc i que permet al pacient fer vida totalment normal, ja que és còmode i discret. El disseny és el resultat d'un procés d'investigació de deu anys.

El sensor es col·loca en un cinturó especial, que s'ajusta al cos de la persona usuària.

El dispositiu 'memoritza' els moviments dels pacients i, mitjançant tècniques d'intel·ligència artificial, personalitza els algoritmes per poder registrar els símptomes motors diaris. Si bé els mateixos malalts poden explicar els símptomes, no són capaços de traduir-los en informació "objectiva i quantificable". L'enginyer en telecomunicacions i investigador de la UPC Joan Cabestany ha destacat que l'Stat-On és un dispositiu que permetrà "aportar llum" al dia a dia dels pacients amb Parkinson i influir en un canvi d'estratègia del tractament.

"Aportar llum al dia a dia dels pacients"

Amb una fiabilitat de més del 80% segons els seus creadors, el dispositiu és autònom, és a dir, "el pacient no ha de preocupar-se per encendre'l, apagar-lo ni gairebé carregar-lo, i està sincronitzat amb un dispositiu mòbil controlat pel doctor o infermer del pacient", ha explicat Cabestany.

La malaltia del Parkinson afecta 30.000 persones a Catalunya i 150.000 persones a l'estat espanyol. Aquesta nova eina estarà disponible comercialment a partir de les pròximes setmanes i es començarà a provar en diverses clíniques, hospitals i farmàcies. Els impulsors de l'Stat-On han destacat que el sensor també permetrà, en un futur, fer un diagnòstic precoç del Parkinson i, fins i tot, obrir la porta a l'administració automàtica dels medicaments per controlar-ne els símptomes.

Un dels pacients de Parkinson que començarà a provar aquest dispositiu és Jordi Oms. L'ACN va parlar amb ell i l'home va explicar que fa deu anys que va ser diagnosticat. "Es podrà recollir informació valuosa per posar-la en mans de gent valuosa i tenir aplicacions valuoses", va subratllar. Oms va recordar que cada pacient té unes afectacions diferents que generen greus complicacions de salut, com ara que l'alentiment a l'hora de caminar comporta arrossegar els peus: "Si et despistes caus a terra".

stats