MIGRACIÓ
Societat 23/02/2019

Es disparen les peticions d’asil i els illencs reaccionen

Refugees Welcome crea un xarxa perquè refugiats puguin conviure amb gent que viu a Mallorca

Maria Fuster
5 min
Es disparen les peticions d’asil i els illencs reaccionen

PalmaCercar casa o fins i tot habitació a Mallorca és complicat. Si ets un refugiat, encara més. Pràcticament impossible per a la immensa majoria de persones que es troben en aquesta situació. Els prejudicis, el fet de no tenir una feina, tenir una situació administrativa no resolta, les barreres que pot suposar no conèixer l’idioma... hi ha molts obstacles a l’hora de trobar un lloc on viure. Fa pocs mesos, l’entitat internacional Refugees Welcome, que posa en contacte gent que ofereix habitatge per a refugiats i els qui en cerquen, es va posar a funcionar i a poc a poc hi ha hagut gent que s’ha apuntat a la web de la iniciativa. La societat es mobilitza.

Refugees Welcome convida a obrir les portes de les cases per col·laborar amb les entitats i organitzacions públiques en un moment en què s’han disparat les demandes d’asil a les Illes Balears. Segons informa la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), els dos darrers anys s’ha més que duplicat la demanda d’asil. El 2017, 200 persones varen iniciar el tràmit. Durant el 2018, exactament es varen registrar 494 sol·licituds, d’acord amb les dades que va publicar recentment CEAR. Les peticions s’han disparat un 150%. L’augment coincideix amb el d’altres comunitats autònomes, sobretot Catalunya, el país Valencià, Madrid, Andalusia i també a Melilla. Alhora que les peticions augmenten, la resposta del Ministeri -que és qui decideix si es concedeix o no l’asil-, és més reticent que mai. “Durant el 2018, el percentatge de reconeixement de la protecció va disminuir, ja que les respostes positives de les autoritats espanyoles varen passar del 35% al 24%”, segons explica Ramiro Muñiz, portaveu de CEAR.

L’entitat internacional Refugees Welcome -que va començar a Alemanya i que també funciona a Madrid, Barcelona, Bilbao i València- ja ha aconseguit els primers resultats a Mallorca. Les sis persones que varen posar en marxa el projecte tenen ja una petita xarxa de gent que no deixa de créixer. I van sumant veus per fer cada vegada més potent aquesta crida social que promou l’acolliment de persones que han quedat sense res perquè han fugit del seu país per motius d’extrema necessitat, moltes vegades per situcions de vida o mort.

Benvinguts a Mallorca

Refugees Welcome col·labora amb Creu Roja en la recerca d’habitatge per a refugiats. “Totes les persones -un total de 75- que ara viuen als refugis de Son Rapinya i de l’Arenal volen tenir un espai propi per viure”, explica Llucia Muñoz, portaveu de l’organització a Mallorca. És el cas de Japhet Ntouba, un camerunès de 27 anys que va sortir del seu país fugint de la repressió cap al col·lectiu LGTBI, ja que les penes de presó van de sis mesos a cinc anys de reclusió, com ja va denunciar anteriorment en aquest diari.

Ntouba va arribar amb l’ Aquarius després de passar un infern durant el procés migratori. Explica que quan va arribar a Líbia el varen segrestar, a ell i a la vintena de persones que viatjaven amb ell, entre les quals hi havia un nin de tres anys. Els varen tancar tots en una espècie de presó i varen demanar rescat a les famílies. “Vaig estar tres mesos tancat i va haver-hi una temporada que em pegaven cada dia. Vaig enviar fotos als meus familiars del que ens estaven fent. Ells varen intentar aconseguir els diners, però com que no tenen gaires recursos, vaig estar un temps fins que varen aconseguir la quantitat que demanaven i vaig poder sortir”.

Ntouba ara fa un curs de cambrer dels que ofereix Creu Roja i veu el futur amb optimisme. “Com que sé francès i anglès, pot ser que em vagi bé de cambrer, m’agraden les novetats”, comenta despreocupat. També s’ha apuntat al web dels que cerquen habitació en cases de gent de Mallorca a través de Refugees Welcome. “Em sembla molt bona idea, gent que es preocupa d’ajudar altra gent que ho necessita”, diu.

Japhet Ntouba, com la majoria de refugiats, no sap quan pot torbar-se el Ministeri a dir-li si accepta la seva sol·licitud d’asil. Ell assegura que si són dos o tres anys, li sembla bé, tot i que no amaga les ganes que té de tenir habitació pròpia i feina.

Obrir les portes

Miquel Àngel Rayo, mallorquí que viu a sa Indioteria, va conèixer la iniciativa de Refugees Welcome mirant el programa El Intermedio. Li va semblar, segons diu, una idea fantàstica, perquè era donar una resposta pràctica a un problema real. “L’experiència que explicaven per la televisió era molt positiva. Entenc que per a aquestes persones, com per a qualsevol ésser humà, tenir un espai, viure en un habitatge és important”, comenta. Poc després ho va cercar per internet i es va apuntar a la web dient que volia oferir la seva habitació. Una setmana més tard es varen posar en contacte amb ell i varen quedar per veure la casa i per tenir una entrevista.

Rayo va tenir ahir la primera trobada amb Japhet Ntouba per veure si tenen sintonia i poden tenir una bona convivència. Encara no es pot saber quina serà la decisió, però podria ser la primera experiència d’aquest tipus a Mallorca.

Una vegada les dues parts hagin acceptat, el compromís mínim són sis mesos. “Ho entenc perfectament, perquè volen donar una certa estabilitat a les persones i per donar un temps d’adaptació tant a la persona que ofereix ca seva com a qui lloga una habitació”. Comenta també que “no hi ha més requisits que els que posaria a qualsevol que llogàs una habitació: respecte, uns mínims de neteja i d’ordre i coses així”. Creu que “tota la gent que argumenta en contra de les persones migrades ho fa per desconeixement. La diferència cultural ens enriqueix. Que vingui gent no és un problema, és un valor afegit”.

Tampoc dubta a criticar determinants partits polítics que fan “molta demagògia amb el tema de la immigració. És mentida que amb la seva arribada quedarem sense llocs de feina”. Miquel Àngel treballa des de fa temps al col·lectiu Jovent, on hi ha un 40% de migrants. “Veus amb claredat que no som diferents. No és una qüestió de raça, sinó d’actitud vital”, diu. Tot aquest procés, ni en Miquel Àngel ni en Japhet no el faran tots sols, tindran devora els voluntaris de Welcome Refugee, que els faran un acompanyament perquè el fet de compartir sigui fàcil i còmode per a les dues parts. Les persones refugiades tenen dret a ajudes per part del Ministeri que garantiran el pagament de l’habitació. Aproximadament, són 350 euros amb totes les despeses incloses -aigua i llum-, que es considera un preu raonable per una habitació dins aquesta iniciativa. “No és un tema econòmic, fa anys que no llog l’habitació. És perquè crec que és necessari”, diu.

stats