16/10/2015

Es dispara la preocupació ciutadana per la massificació

2 min
LES ILLES, AL LÍMIT 
 La pressió humana insostenible ha emergit com a problema ciutadà.

PalmaLa massificació preocupa els ciutadans de les Illes Balears, i molt. Si bé aquest estiu s’han batut rècords històrics de presència de turistes i la percepció social ja feia intuir que aquest era un problema latent en l’àmbit col·lectiu, el sondeig periòdic d’opinió sobre residus, ecologia i medi ambient a les Illes conegut com Ecobaròmetre ho ha acabat de confirmar. La massificació de cotxes i de persones apareixen en els resultats d’aquesta enquesta feta a 600 ciutadans de Mallorca, Menorca i Eivissa en la primera i sisena posició del rànquing dels aspectes més problemàtics que afecten el medi ambient. De fet, la percepció de massificació ha fet un bot de sis punts respecte de l’Ecobaròmetre del 2014, en què els incendis i les prospeccions petrolíferes sortiren com a problemes principals. La construcció massiva se situa en la dotzena posició d’una llista de 31.

Cal tenir en compte que l’enquesta es va fer el mes de juny, per tant, abans dels mesos que registren les puntes més altes de pressió humana sobre el territori, per la qual cosa si s’hagués fet després de l’estiu el resultat podria ser encara molt més aclaparador.

Enguany també destaca l’emergència de la contaminació de les aigües marines, que se situa en tercera posició de la llista de problemes. El director de l’Institut Balear d’Estudis Socials (IBES), Gonzalo Adán, ha relacionat aquesta emergència amb la proliferació de notícies en els mitjans de comunicació sobre la presència massiva de plàstics. “Els ciutadans són molt sensibles als titulars de premsa, per això és important veure’n l’evolució”, ha dit. En aquest sentit, ha apuntat a la “volatilitat” de les amenaces percebudes pels ciutadans. “Si fa dos anys els incendis i la recollida de residus eren les principals preocupacions, enguany ha emergit la massificació”, ha afegit Adán.

L’Ecobaròmetre és un estudi elaborat per l’IBES i la col·laboració de TIRME i a hores d’ara és l’únic informe de caire privat d’aquestes característiques que s’elabora a l’Estat. L’informe recull els resultats obtinguts en una enquesta feta el juny del 2015 a 600 persones de Mallorca, Menorca i Eivissa. L’estudi inclou també la comparació amb les dues onades d’enquestes fetes el setembre del 2013 i el maig del 2014 només a Mallorca.

Importació de residus

L’Ecobaròmetre incideix enguany també en la importació de residus. Només un 66% dels ciutadans té coneixement del tractament a Mallorca de residus d’altres països, un 74% a Mallorca però només un 42% a Eivissa. La majoria, un 65%, s’hi oposa; tot i que per illes, el nivell d’oposició arriba al 78% a Mallorca, davant el 42% a Eivissa i el 39% a Menorca. A Palma el nivell d’oposició ascendeix al 82%.

Pel que fa a la possibilitat de dur els residus de les altres illes a Mallorca per ser incinerats a Son Reus, l’enquesta reflecteix que mentre el 60% dels mallorquins hi vendria a bé, a Menorca només hi estaria d’acord un 39% i a Eivissa, un 56%.

L’IBES exposà als enquestats 20 accions que poden fer o fan a favor del medi ambient. Destaca aquí el creixement de fins a 13 punts respecte de l’any passat conduir a poc a poc per contaminar menys (56,4%) i comprar aliments ecològics, que puja 10 punts (57,1%) sobretot a la Part Forana.

stats