El govern espanyol declara zona catastròfica els pobles afectats per la torrentada

L'ajuda és compatible amb les cinc línies d'ajuda habilitades per l'Executiu balear

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres que els municipis d'Artà, Capdepera, Manacor, Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, afectats per les passades inundacions del 9 d'octubre, siguin declarats "zona afectada per emergència de protecció civil", l'actual denominació de l'antiga "zona catastròfica". 

Tal com avançava la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, la setmana passada, el tràmit "facilitarà l'accés a mesures econòmiques i fiscals extraordinàries amb l'objectiu d'avançar al més ràpid possible cap a la compensació de la tragèdia". A través de la declaració de zona catastròfica, el govern espanyol facilitarà ajudes a particulars, empreses i administracions. 

Les ajudes del govern espanyol seran totalment compatibles amb les cinc línies d'ajudes que el Govern va anunciar aquest dilluns. 

El director de la Guàrdia Civil destaca els "actes heroics" dels agents

El director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, ha destacat aquest divendres el comportament "heroic" dels agents del cos i dels professionals d'altres institucions que han participat des del passat 9 d'octubre en la riada del Llevant de Mallorca que va causar 13 víctimes mortals.

Azón s'ha traslladat al lloc de comandament de Sant Llorenç, l'epicentre de la tragèdia, per felicitar i agrair la labor d'una vintena d'agents: "És el seu treball però hi ha hagut actes heroics". Així mateix, s'ha dirigit a la família Heredia, rescatada pels agents, i a la família de Joana Lliteres, de 40 anys, que va perdre la vida juntament amb el seu fill Arthur, de cinc anys. A l'acte també hi han assistit la delegada del Govern de les Illes Balears, Rosario Sánchez, i el comandament operatiu de les operacions de la Guàrdia Civil, el tinent general Fernando Santafé.

El director general de la Guàrdia Civil ha destacat també la solidaritat de la societat espanyola i ha assenyalat que quan passen situacions com aquestes tothom s'hi implica. En total, una mitjana de 150 agents de la Guàrdia Civil han treballat cada dia en els municipis afectats: Sant Llorenç, Son Servera i Artà. Ara els treballs més urgents se centren en la mar i s'ha prohibit el bany a la costa de Sant Llorenç per tal de recuperar els nombrosos objectes arrossegats fins a la desembocadura del torrent de Ses Planes, a S'illot.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF