INFRAESTRUCTURES
Societat 10/03/2019

Els nous dipòsits d’aigua de Petra tenen fuites abans d’estrenar-se

L’oposició alerta que part de l’estructura està per sota del nivell del clavegueram i dubta que això sigui legal

M. Barceló
4 min
Comportes dels dipòsits soterrats al carrer Barracar Alt.

PetraEl projecte de millora de la distribució d’aigua potable de Petra, plasmat amb la construcció d’uns dipòsits nous, ha tingut un contratemps inesperat i no ha superat les primeres proves d’estanqueïtat, segons l’Ajuntament. Aquests dipòsits han vessat abans d’estrenar-se. L’empresa adjudicatària d’aquest equipament està en procés de localitzar i taponar la fuita d’aigua detectada i s’espera que avitat, “durant la propera setmana o la següent”, estiguin en disposició de poder entrar en servei. Els recintes d’aigua potable, construïts mig en superfície i mig soterrats, han de substituir els que ara subministren el poble, al carrer Barracar Alt, en el subsol del mateix vial urbà.

“Durant les corresponents proves d’estanqueïtat, es va comprovar que el nivell d’aigua minvava, per la qual cosa l’empresa constructora ha detectat i reparat la fuita”, explica el batle, Martí Sansaloni, del PP, mostrant-se optimista amb vista a la imminent activació dels dipòsits nous, construïts vora el centre sanitari. Aquest nous recintes aquàtics tenen una capacitat de 400 m3, enfront dels 120 m3 dels actuals. El cost de l’obra ha estat de 80.000 euros, finançats pel Consell de Mallorca a través del Pla d’obres i serveis 2016-2017.

Moviment de terreny

Segons Sansaloni, tot apunta que una discontinuïtat en el terreny hauria provocat el moviment de l’estructura dels dipòsits i seria la causa d’algun clivell en alguna part dels murs. L’empresa constructora s’ha fet càrrec de reparar la deficiència, abans de sotmetre l’estructura a una prova nova.

Els vells dipòsits “fa vuit anys que no compleixen la normativa i es feia necessari disposar-ne de nous”, explica el batle. Però des de l’oposició (MÉS) es qüestiona la ubicació del nou recinte de distribució d’aigua. “No sembla el punt més idoni, vora l’ambulatori i en un entorn urbà amb punts de contaminació com pugui ser la xarxa de clavegueram”, alerta la portaveu Catalina Mas.

Decret sobre vigilància sanitària

Des del grup ecosobiranista entenen que el projecte dels nous dipòsits d’aigua potable no compleix el Decret 52/2012, de 6 de juliol, sobre vigilància sanitària de les aigües de consum humà de les Illes Balears. “El punt 2.3.5, que fa referència a dipòsits i cisternes, diu literalment que el dipòsit de subministrament s’ha de situar a una distància mínima de 50 metres de qualsevol font de brutícia, contaminació o insalubritat, i també s’ha de situar per sobre de la xarxa de sanejament, però els nous dipòsits estan mig soterrats a una profunditat de dos metres i a escassa distància de les canonades de clavegueram de les cases que els envolten”.

Vistiplau de Sanitat

Fonts de la Conselleria de Sanitat asseguren que el projecte de nous dipòsits de Petra compleix amb tots els requisits de sanitat, sense apronfundir en la denúncia de MÉS respecte de la possible afectació de la xarxa del clavegueram. Per Sanitat, els dipòsits poden entrar en funcionament “sense cap problema”.

El batle diu que les canonades d’aigües fecals estan a un metre de profunditat i que, quant a les advertències que es fan des de MÉS respecte del decret sobre vigilància sanitària de les aigües residuals de consum humà, “l’Ajuntament té el vistiplau de la Conselleria” per posar en servei els nous dipòsits de seguida que s’hagi reparat la fuita.

Per a aquesta nova infraestructura es farà servir el mateix pou de subministrament, situat a uns 50 metres, al carrer de Bonany, vora la plaça de la Creu i a 50 metres de distància dels vells dipòsits soterrats del carrer Barracar Alt i del vell dipòsit de pressió que s’aixeca per sobre de les edificacions del barri, el qual ja està fora de servei.

Durant el passat mandat municipal, amb un govern de MÉS, l’Ajuntament va obrir un pou a la finca de Son Homar, a la falda del puig de Bonany, a 120 metres d’altura, que garantia un nivell de pressió òptima. “Es tracta d’un punt amb totes les garanties de subministrament, perquè és proper al pas de la futura línia que ha d’instal·lar Abaqua en el seu macroprojecte de transportar aigua dessalada a la zona de Manacor i, per tant, Petra, des de Son Homar, es podria abastir de la canonada d’Abaqua en cas de necessitat”, destaca Catalina Mas.

Quant a aquesta alternativa, Martí Sansaloni assegura que el projecte del consistori anterior “no era viable, perquè el pou (de Son Homar) sols permet un cabal d’extracció d’aigua de 14 m3/h, mentre que el consum diari del poble (2.825 habitants) és d’uns 400 m3”.

La pèrdua de la xarxa s’ha reduït a un 10%

El batle de Petra assegura que el projecte d’un nou subministrament a través del pou de Son Homar, que va deixar embastat l’equip de govern anterior, suposava una inversió de 800.000 euros. Assegura que l’elevat cost va fer que s’hi cercàs una alternativa, després que el 2016 se’n va descartar el finançament amb fons de l’ecotaxa. Tot i els nous dipòsits i la garantia de subministrament del pou del carrer de Bonany, Sansaloni preveu també poder aprofitar el pas de la línia d’Abaqua cap a Manacor, amb una boca de connexió a la xarxa municipal. Petra i Sant Joan són els dos únics municipis del Pla que autogestionen el servei d’aigua, mentre que els altres 12 municipis de la comarca ho fan a través d’un consorci. Sansaloni valora que l’equip de govern actual “hagi aconseguit baixar a un 10% el cabal d’aigua que perd la xarxa, que era del 45% el 2015”. “La reparació de 23 fuites i la sectorització del servei, a més del telecontrol dels comptadors, fa que tinguem un sistema de gestió molt eficaç i que ens permet detectar les avaries en poc temps”, afegeix.

stats