"És difícil construir una narrativa sobre Àfrica sense afropessimisme"

A debat al Festival Altres Cinemes el poder del periodisme per trencar o crear estereotips

Àngeles Lucas, autora del blog 'Àfrica no és un país', publicat al diari "El País", i Beatriz Mesa, corresponsal de COPE Internacional a Rabat, han protagonitzat la taula rodona 'Construcció de narratives sobre Àfrica. El poder de canvi dels mitjans' abans de la projecció d'"Akasha", del director Hajooj Kuka, la primera pel·lícula del Festival Altres Cinemes, organitzat per la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació.

"Si pensam en Àfrica ens venen a la ment la fam, els conflictes o els lleons, però hi ha una realitat i una riquesa immensa en aquell continent", ha assenyalat Àngeles Lucas, qui ha posat d'exemple la pel·lícula que s'ha projectat a continuació i que és d'origen sudanès. "Per a molta gent, Sudan és sinònim de conflicte, però hi passen moltes coses, com la història d'amor de la qual parla 'Akasha'".

Beatriz Mesa assegura que "és difícil construir una narrativa sobre Àfrica sense afropessimisme". Aquesta periodista, que viu al Marroc, assegura que "no existeix el periodisme africà, sinó que hi ha periodistes africanistes".

A la taula rodona han assistit prop de 80 persones, que han plantejat temes com la necessitat que el relat el facin les pròpies persones afectades per la història que es narra, i també el desconeixement de la riquesa cultural i musical, per no parlar de la història del continent veí.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF