La diabetis pot causar pàrkinson? Investigadors de la UIB fan una passa clau per explicar-ho

Descobreixen que els alts nivells de sucre indirectament afecten la proteïna essencial per regular la capacitat de controlar els moviments corporals

Una investigació del grup de recerca en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha descobert que la diabetis del tipus II es relaciona amb el desenvolupament del pàrkinson. L'estudi ha comprovat que els alts nivells de sucre relacionats amb la diabetis indirectament afecten l'estructura i la funció de la proteïna alfasinucleïna, que és essencial per a la comunicació entre neurones i, per tant, per regular la capacitat de controlar els moviments corporals.

Els resultats permeten entendre millor per què els pacients amb diabetis del tipus II tenen un 38% més de probabilitats de contreure aquest mal neurodegeneratiu, segons explica un dels autors, el Dr. Miquel Adrover. El descobriment serà fonamental per dissenyar nous estudis sobre el tractament del pàrkinson.

La comunitat científica feia temps que coneixia el paper de la diabetis del tipus II en el desenvolupament d'altres patologies, com ara la retinopatia, la nefropatia i la cardiopatia diabètica, i se sospitava que també podia estar relacionada amb altres de caràcter neurodegeneratiu, com és el pàrkinson.

Sobre aquest darrer cas, però, es desconeixia en profunditat com funcionaven els mecanismes moleculars que relacionaven la diabetis i el pàrkinson. Per això, la publicació de la investigació desenvolupada íntegrament a la UIB en la prestigiosa revista científica Chemical Science representa una passa endavant per entendre la relació entre les dues malalties. 

La investigació, com indica Adrover, ha durat dos anys i ha disposat de pocs recursos econòmics. "A vegades la creativitat i la imaginació són el millor substitut a la manca de finançament", comenta l'investigador, qui afegeix que l'equip està molt orgullós d'haver pogut tirar endavant la recerca i publicar en una revista internacional tan important i que, sobretot, pugui ajudar els científics que treballen en nous tractaments del pàrkinson.  

A més d'Adrover, l'equip està format pels investigadors de la UIB la Dr. Laura Mariño, el Sr. Rafel Ramis, el Dr. Rodrigo Casasnovas, el Dr. Joaquín Ortega, el Dr. Bartomeu Vilanova i el Dr. Juan Frau. La recerca també ha rebut l'ajuda dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF