Societat 18/06/2019

Detinguts cinc carteristes a Palma a la caça dels turistes

Es tracta de delinqüents que passen l'hivern a les Canàries i l'estiu a les Balears per aprofitar la gran presència de visitants

Ara Balears
3 min
L'Operació 'Travis' conclou amb la detenció de cinc homes per tràfic de persones.

PalmaCinc carteristes han estat detinguts en un sol dia en carrers del centre Palma en una operació policial duita a terme en detectar la presència a la ciutat d'aquest tipus de delinqüents arribats des d'altres punts d'Espanya per fer la "temporada", segons ha informat aquest dimarts la Prefectura Superior de la Policia Nacional.

Les dues primeres detencions les va dur a terme un agent de la Policia Nacional que es va adonar de la presència d'una parella que seguia un turista. La dona intentava apoderar-se del telèfon d'alta gamma que duia en una motxilla mentre l'home que l'acompanyava el distreia, informa Efe.

En les següents hores es varen produïr tres detencions més. En una d'aquestes, els agents varen arrestar una dona que distreia als voltants de la Seu un matrimoni búlgar, mentre dues companyes s'apoderaven de la cartera d'una turista eslava. En el lloc es trobava un agent de la Policia Nacional qui, en veure l'acció, va aconseguir arrestar una de les carteristes, encara que les altres dues varen fugir. Ara estan identificades a l'espera de la seva detenció.

A primera hora de l'horabaixa va ser detectada per un equip conjunt d'agents de la Policia Nacional i la Policia Local una parella, ja coneguda pels policies, que acudeix cada estiu a la ciutat per dedicar-se al furt en zones de gran afluència de turistes.

Els sospitosos esperaven a les escales al costat de l’Almudaina observant els turistes que passejaven per la zona quan varen arrancar a caminar per seguir una parella de turistes. Aprofitant la distracció de la seva víctima, la dona posteriorment detinguda va obrir la motxilla que portava a la seva esquena la turista amb la intenció d'apoderar-se del telèfon d'alta gamma que duia. Mentrestant, l'home que l'acompanyava, també detingut, li donava suport i vigilava l'entorn.

Aquestes mesures d'autoprotecció els varen resultar inútils gràcies als policies que varen practicar la detenció, que havien detectat prèviament els carteristes i establert una vigilància sobre ells.

Els policies varen aconseguir seguir-los sense ser detectats i observar tota l'operació per intervenir en el moment just en què la detinguda robava el telèfon de la motxilla de la víctima, que en tot moment va ser aliena al que succeïa. En ser interpel·lades pels policies, les víctimes varen aportar un vídeo que estaven prenent amb una sofisticada càmera de 360 graus en el qual es veu amb nitidesa tot el descrit.

Perfil dels delinqüents

La Prefectura Superior ha explicat que els carteristes detinguts són de temporada i encaixen en el perfil dels delinqüents dedicats a aquesta modalitat delictiva. Es tracta de persones joves que passen el període hivernal a les Canàries i l'estival a Balears, precisament perquè son les temporades de major afluència turística en cada arxipèlag.

En general operen bé en parelles home i dona, vesteixen de manera similar als turistes i duen mapes, càmeres fotogràfiques i gorres amb la intenció de mimetitzar-se entre ells i poder passar desapercebuts mentre trien les seves víctimes. En equips de tres o quatre persones, es reparteixen la tasques de distreure les víctimes, apoderar-se dels seus efectes i fer-los desaparèixer amb rapidesa perquè la persona que comet físicament l'apropiació no dugui ja la cartera de la víctima si l'atura la Policia.

A més, i segons la Policia Nacional, gran part d'aquests delictes no arriben a denunciar-se, ja que les víctimes han d'abandonar l'illa poc després, especialment en el cas dels creueristes, que resten una sola jornada a Mallorca, i, encara que denunciïn el furt, en general abandonen l'Arxipèlag abans que els investigadors esbrinin la identitat dels autors i, per descomptat, molt abans que es pugui fer un judici.

stats