16 detinguts a Palma per organitzar bodes falses per regularitzar immigrants

Oferien 5.000 euros a dones espanyoles per casar-se amb ciutadans indis o pakistanesos que no arribaven a pagar

La Policia Nacional ha desarticulat a Palma un grup organitzat dedicat a la regularització de persones sense permís de residència d'origen indi i pakistanès mitjançant matrimonis ficticis amb la detenció de 16 persones, segons informa Efe.

Se'ls atribueixen presumptes delictes de pertinença a grup criminal, falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular i acció contra les relacions familiars, segons explica la Prefectura Superior de Policia de Balears en un comunicat.

L'entramat el dirigien sis dels detinguts, d'origen indi, espanyol i pakistanès, que es dedicaven a captar dones espanyoles necessitades i amb escassos recursos econòmics i els oferien fins a 5.000 euros a canvi de contreure matrimoni amb ciutadans indis i pakistanesos. 

Els responsables de l'organització criminal mai no varen arribar a pagar aquestes quantitats a les interessades i en algun dels casos varen arribar a pagar-los només 400 euros per un matrimoni fictici, quantitat que les dones acceptaven atesa la seva situació de necessitat.  L'organització, a més, els facilitava un fals contracte de treball per regularitzar la seva situació. 

Una vegada que es formalitzava la unió, el ciutadà d'origen indi o pakistanès es dirigia a l'Oficina Única d'Estrangers amb el fals contracte de treball en algun restaurant indi, locutori o fruiteria per sol·licitar la targeta familiar de la Unió Europea.

L'estranger era obligat per l'organització a fer treballs en aquests establiments per després abonar el deute contret, que solien xifrar en uns 14.000 euros.

La Policia ha detingut els sis presumptes membres de l'organització i també deu persones més, que eren les que contreien matrimoni, per un delicte de falsedat documental i afavoriment de la immigració irregular.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF