Societat 24/09/2014

Madrid respira: la policia ha detingut el pederasta de Ciudad Lineal

Se l'ha arrestat a Santander. El presumpte violador ja havia estat condemnat a set anys de presó per agredir sexualment una nena de sis anys els anys 90

Mariona Ferrer / Ara Balears
2 min

Madrid / PalmaUn home de 42 anys -tot i que "aparentava menys"-, espanyol, culturista, aficionat a les arts marcials, amb vincles amb el crim organitzat i amb un llarg historial delictiu de segrestos, detencions il·legals, robatoris i fins i tot una condemna complerta de 7 anys de presó per agredir sexualment a una nena de sis anys els anys 90. És el perfil del presumpte pederasta de Ciudad Lineal, que ha atemorit els últims mesos aquest barri del nord de Madrid i la seva rodalia després que es detectessin una sèrie d'agressions sexuals i violacions que seguien un patró similar.

El ministeri de l'Interior ha confirmat aquest dimecres la detenció del presumpte agressor. L'alarma mediàtica i social que havien generat les dues últimes agressions de l'agost havien portat el pederasta a fugir fins a Santander, on estava sent vigilat per la policia i la guàrdia civil les dues últimes setmanes a l'espera de recollir suficients proves per incriminar-lo.

Se l'acusa de cinc fets consumats i de tres temptatives d'agressions a nenes d'entre 5 i 11 anys. El 'modus operandi' que seguia era seleccionar les seves víctimes, amb qui no tenia cap contacte previ, en una zona d'esbarjo infantil, botigues de llaminadures o bé escoles, i "aconseguia que l'acompanyessin tant a un domicili com a un vehicle del que no era propietari o bé a un descampat", ha assenyalat el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en una roda de premsa.

Un "autèntic depredador"

El fet que el pederasta ja hagués complert una pena per agressió d'una menor els anys 90, li permetia conèixer tots els mètodes forenses per identificar-lo i que esborrés ràpidament totes les proves, convertint-se així en un "autèntic depredador", ha assenyalat Fernández Díaz. Drogava les nenes, abusava d'elles durant hores i després les dutxava o bé netejava amb aigua per esborrar qualsevol vestigi forense.

A més, canviava contínuament de vehicle, actuava en un espai dilatat de temps (la primera agressió identificada va ser el desembre de l'any passat) i una àmplia zona de Madrid, coneixia perfectament l'entorn i no mantenia cap relació amb les víctimes. Unes pautes que feien que la investigació fos "molt complexa", ha assenyalat el ministre, d'unes "dificultats que no tenen precedents a Espanya". De fet, es va demanar fins i tot la col·laboració de l'FBI després que l'alarma social que va generar la notícia fes variar les pautes de conducta del pederasta i dificultés la investigació.

Testimoni de l'última víctima

Segons fonts de la investigació, la policia va localitzar el presumpte pederasta a través de les trucades de telèfon que va fer mentre estava amb una de les nenes. Els investigadors van filtrar totes les trucades que es van fer a la zona en un espai de temps determinat d'acord amb el relat de la nena.

El comissari de la Brigada Provincial de la Policia Judicial, Jose Luis Conde, ha assenyalat en la roda de premsa que no tenen constància d'imitadors, després que els últims mesos s'hagin notificat d'altres casos que podrien tenir relació amb el detingut. Conde ha dit que "desgraciadament cada dia es cometen agressions".

stats