Societat 07/04/2021

Detenen a Palma quatre membres d'una organització criminal internacional

Amb motiu de l'operatiu, han desmantellat un cultiu de més de 5.000 plantes de marihuana

ARA Balears
2 min
Imatge de la plantació de marihuana requisada.

PalmaAgents de la Policia Nacional de Palma, Alacant, Ciudad Real i Barcelona han detingut 29 persones d'una organització criminal internacional per un delicte contra la salut pública. En concret, han arrestat 14 membres a Alacant, 10 a Ciudad Real, quatre a Palma i un a Barcelona. Amb motiu de l'operatiu anomenat Dàtil, han desmantellat un cultiu de més de 5.000 plantes de marihuana, diverses quantitats de cocaïna i haixix i doblers en efectiu.

Segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat, l'organització criminal era d'origen hispanobúlgar i operava en l'àmbit internacional amb una "ingent activitat de narcotràfic", que consistia a transportar grans quantitats de marihuana i d'haixix al nord d'Alemanya, que era la destinació final de les substàncies. Per al transport dels estupefaents, l'organització havia adquirit un tractor i dues llicències necessàries per crear una empresa pantalla que els oferia aparença d'activitat legal.

Així, ocultaven la droga al vehicle camuflada amb una càrrega declarada –principalment fruites i hortalisses– per transportar-la des d'Espanya fins al nord d'Europa. Els principals investigats comptaven "amb diferents i estrets col·laboradors que formaven una fort infraestructura tant al punt d'origen com al de destinació" i "tenien magatzems tant al municipi de Xeresa (València) com a la mateixa ciutat de València". Aquests estaven custodiats per membres de l'organització les 24 hores del dia, que alhora manipulaven, premsaven i envasaven la droga per preparar-la per ocultar-la.

Cultiu de 4.700 plantes

A més, durant la investigació van fer diversos escorcolls, en què es van requisar aproximadament 100 quilos de cabdells de marihuana ja preparats i envasats i van desmantellar un macrolaboratori de producció de marihuana d'interior amb més de 4.700 plantes al municipi de Tomelloso, Ciudad Real. També hi van trobar diverses quantitats de doblers, tres vehicles d'alta gamma i un vehicle tipus tractor-camió.

Aquestes no eren les primeres actuacions que es feien amb motiu de l'operatiu Dàtil. A principi d'any van intervenir 20 quilos d'haixix i més de 100.000 euros, i van arrestar 12 persones a Alacant. També durant el 2020 la Policia Nacional va actuar contra un altre grup assentat a Palma, on van requisar un laboratori d'adulteració i tall de cocaïna. Allà van intervenir un quilo d'aquesta droga, diferents quantitats de substància de tall i tot el necessari per manipular-la, juntament amb 40.000 euros.

stats