Societat 24/10/2020

Detenen dos homes a Eivissa per vendre mel adulterada amb substàncies no aptes per al consum humà

En les anàlisis, s'han trobat residus que procedeixen de plaguicides i fàrmacs d'ús veterinari no autoritzats per l'Agència Espanyola del Medicament

Ara Balears
2 min
Una agent de la Guàrdia Civil durant la la inspecció al magatzem on envasaven i etiquetaven la mel.

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut a Eivissa dos homes, pare i fill, per un suposat delicte contra la salut pública per haver venut mel adulterada. La investigació es va iniciar a principis de 2019, quan es va detectar una possible venda de mel adulterada a Eivissa i Mallorca. Durant aquest temps s'han inspeccionat nombrosos comerços i instal·lacions de producció. En el cas d'Eivissa, es varen rebre diverses denúncies per haver instal·lat sense autorització mil caixes de ruscs, gràcies a les quals els agents del Seprona varen identificar com a propietaris el pare i el fill que han estat detinguts.

Davant els dubtes sobre la procedència de la mel que envasaven, així com per la manera de tractar-la, varen analitzar les mostres de diferents presentacions i varietats de mel de la seva empresa. Les anàlisis varen constatar que s'hi superaven els límits màxims de residus legalment permesos per la mel i l'apicultura. Es tracta de substàncies que no són aptes per al consum humà i que podrien suposar un risc greu a curt termini per a la salut dels consumidors.

Segons la Guàrdia Civil, aquests residus procedeixen de plaguicides i fàrmacs d'ús veterinari no autoritzats per l'Agència Espanyola del Medicament, com ara Acrinathrin, Chlorfenvinphos, Coumaphos i T-fluvalinate. En els escorcolls que es varen fer en un habitatge de Sant Antoni i en un magatzem de Santa Eulàlia, es varen intervenir ordinadors i discs durs, a més de mostres i pots que contenien mel de diverses classes. També capses de cartó amb pol·len, etiquetatge i productes fitosanitaris. Finalment, s'han retirat del mercat tots els envasos d'aquesta mel.

D'altra banda, a Pollença s'investiga el propietari d'una empresa dedicada també a la producció, distribució i venda de mel suposadament artesanal. En aquest cas, els agents han comprovat que una de les marques comercialitzades no era mel, sinó xarop amb fragments de panell d'abelles. A més, a través de les mostres recollides, s'ha constatat que la mel no és originària de Pollença, com marcava l'etiquetatge, sinó mescles procedents de fora de la Unió Europea. A l'home se li imputa un suposat delicte d'estafa i un altre contra la salut pública.

stats