Societat 24/10/2020

Detecten 156 punts il·legals de fondeig a la badia de Portmany d'Eivissa, la meitat sobre praderies de posidònia

Segons un estudi de l'Ajuntament de Sant Josep, la majoria tenen cadenes i ancoratges que perjudiquen encara més l'entorn marí

Ara Balears
2 min
Imatge d'un dels morts il·legals de fondeig a la badia de Portmany, a Eivissa.

PalmaL'Ajuntament de Sant Josep, a Eivissa, ha detectat 156 estructures de fondeig ('morts') il·legals a la badia de Portmany. Aquest estudi apunta que també un 41% d'aquests punts s'han col·locat sobre la praderia de la posidònia oceànica i la majoria tenen cadenes i ancoratges que multipliquen el seu efecte perjudicial a l'entorn marí.

El Consistori va encarregar l'anàlisi al GEN-GOB, com a continuació de la que ja es va fer el 2019 a Cala Vedella. L'objectiu és conèixer l'abast de l'impacte que tenen els fondejos irregulars sobre la badia. Aquesta investigació ha demostrat que les zones de l'Estanyol, Caló d'en Serral, Punta Pinet, Punta Xinxó i Port del Torrent concentren gran nombre d'estructures de fondeig i presència permanent d'embarcacions.

"Aquest estudi ens aporta llum sobre l'abast d'un problema molt complex a què des de l'Ajuntament volem posar remei amb accions que ens permetin arribar a erradicar els fondejos irregulars", ha dit el regidor de Litoral i Platges del municipi, Josep Guasch. El regidor ha recordat que la competència municipal és fins a la vora de la mar i ha reiterat la petició d'una actuació decidida de les administracions competents per perseguir aquesta i altres activitats vinculades, com el lloguer nàutic irregular.

Durant aquest estiu, s'han fet immersions per tal d'identificar i georeferenciar les estructures de fondeig a la badia. Fruit d'aquestes tasques s'ha detectat els 156 morts, formats per elements com blocs de formigó, pneumàtics, estructures metàl·liques i altres. A la zona de l'Estanyol -caló d'en Serral- i punta Pinet s'han detectat 85 'morts', mentre que a punta Xinxó i al port del Torrent se n'han identificat 29 i 42, respectivament.

Les estructures de fondeig identificades no disposen de cap tipus d'autorització i utilitzen un espai públic per a un benefici particular. Per altra banda, la majoria d'aquests 'morts' inclouen cadenes i ancoratges que impacten sobre els voltants de l'estructura, per la qual cosa arrasen els elements naturals que hi pugui haver a prop.

Per la seva banda, la regidora de Medi Ambient, Mónica Fernández, ha assegurat que volen evitar "els abusos per part d'uns pocs que tenen impactes greus sobre els valors naturals". En els fons marins de la badia de Portmany propers a la costa hi ha diverses comunitats marines, entre les quals destaquen importants praderies de posidònia oceànica i de Cymodocea nodosa. Aquestes espècies estan protegides per la normativa europea, estatal i autonòmica.

stats