Societat 09/04/2019

Detecten més d'una cinquantena de papallones urbanes a Barcelona i Madrid

L'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes fa 6.000 observacions gràcies a una seixanta voluntaris

Clara López
2 min
Exemplar de blanqueta de la col, una papallona molt comuna a la península

BarcelonaAlmenys 51 espècies de papallona viuen a Barcelona i Madrid, un 22% de les que es poden trobar a Espanya. Ho revelen les primeres dades recollides per l'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes (uBMS), una iniciativa liderada per la investigadora del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) Yolanda Melero. El projecte ha comptat amb la participació de 64 persones, 35 a la capital catalana i 29 a Madrid, que de manera voluntària han observat més de 6.000 papallones urbanes. Del seguiment fet s'ha extret que l'espècie més abundant a les dues ciutats és la blanqueta de la col, molt comuna a la Península, tot i que també se n'ha detectat d'altres com la papallona reina i la papallona zebrada.

Els participants van visitar del març al setembre, cada quinze dies, un o dos jardins de la seva ciutat. Durant aquest període, els voluntaris van fer habitualment el mateix recorregut i van apuntar en una aplicació facilitada pel projecte les papallones que havien vist. Segons les seves observacions, el mes de juny va ser el mes en què més papallones es van detectar a les dues metròpolis. En total, es va fer el seguiment en 44 jardins, 21 a Madrid i 23 a Barcelona, i s'han reportat més de 6.000 observacions al projecte, que les ha recollit en un mapa col·laboratiu.

Melero ha recordat que col·leccions de dades com la recollida per l'Observatori, la primera de papallones urbanes a Barcelona i Madrid, permeten veure tendències entre les espècies i millorar els jardins d'aquestes ciutats per així fomentar la biodiversitat i la supervivència d'insectes com les papallones. "Si continuem obtenint dades aquests models seran més fiables i podrem veure, amb els nostres propis ulls si les mesures que es prenen són efectives o no", ha afirmat la investigadora. L'Observatori vol aconseguir de cara a l'any vinent una xarxa de voluntaris més àmplia per a una cobertura més continua i, si és possible, fer el seguiment de més jardins.

stats