Confirmen l’arribada de la variant òmicron a Catalunya i el primer cas autòcton a Madrid

El certificat covid i les terceres dosis col·lapsen els punts de vacunació i Salut demana utilitzar la cita prèvia

3 min
La nova variant de covid-19 òmicron s'estén per Europa.

Barcelona / MadridEs veia a venir: els dos casos sospitosos de la variant òmicron de covid-19 a Catalunya s'han confirmat. S’havien identificat fa uns dies a l’aeroport del Prat, en passatgers procedents de Sud-àfrica, i la seqüenciació definitiva ha certificat que corresponen a aquesta variant. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que ara estudien els contactes estrets dels dos afectats i també altres persones que han arribat al Prat que venien de Sud-àfrica –són viatgers que han hagut de fer alguna escala entremig perquè no hi ha cap vol directe entre aquest país i l’aeroport de Barcelona.

No només es pot assegurar que la variant òmicron ja és a Catalunya, sinó que també s’ha detectat el primer cas autòcton a Madrid: és el primer contagiat per transmissió comunitària. L'afectat és un home de 62 anys amb símptomes lleus que està vacunat amb les dues dosis d'AstraZeneca. No havia viatjat ni era contacte estret de ningú que procedís dels països on s'ha detectat aquesta variant. A més, la Comunitat de Madrid investiga dos casos sospitosos més, també amb símptomes lleus i que tampoc tenen antecedents de viatges a països de risc.

Ara hi ha sis confirmats de la variant òmicron a escala estatal –a part dels dos de Catalunya, tres a Madrid i un a les illes Balears–. Els epidemiòlegs encara analitzen com actua la variant, i per això, davant les incògnites, el ministeri de Sanitat ha pres mesures addicionals: els nous protocols imposen una quarantena obligatòria de 10 dies per als contactes de les persones contagiades per aquesta variant.

Vacunació oberta a partir dels 60

Els pròxims dies hauria de començar la vacunació dels nens de 5 a 11 anys, després de l’aval de l’Agència Europea de Medicaments. Dimarts vinent la comissió de Salut Pública valorarà la proposta que faci la ponència de vacunes sobre com vacunar aquest col·lectiu. De moment, segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, no s'ha enllestit. Darias ha concretat que a partir del 13 de desembre arribarà el primer enviament de Pfizer, d’1,3 milions de dosis que es repartiran entre les comunitats autònomes de manera proporcional a la població infantil de cada regió. Pel que fa a les terceres dosis, a Catalunya ja s’ha obert la vacunació per a la franja de 60 a 64 anys –fins ara era a partir dels 65 anys.

Mentrestant, aquesta mitjanit es fa el segon intent d’estendre el certificat covid a Catalunya als restaurants, gimnasos i residències. Després del fiasco de la setmana passada, el Govern confia que ara es pugui aplicar una mesura que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha avançat que es tornarà a portar al Tribunal Superior de Justícia per prorrogar-la i sense intenció d’ampliar-la. Però aquesta obligació de presentar el certificat covid tant per entrar a les discoteques com també en altres locals ha provocat un col·lapse als punts de vacunació –per vacunar-se o per imprimir el certificat–, que s’ha afegit al repartiment de terceres dosis.

Tensió als punts de vacunació

Argimon ha posat d'exemple el punt del centre comercial La Maquinista de Barcelona, on ha assegurat que s’han produït “situacions desagradables”. Es van arribar a plantejar destinar-hi vigilants de seguretat del centre comercial. “Això no pot ser perquè el personal està fatigat”, s’ha queixat Argimon, que ha criticat que els professionals mèdics hagin de treballar amb “estrès”. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha demanat que es torni a utilitzar la cita prèvia per vacunar-se i hi haurà més informació per als que continuïn posant-se dosis sense cita.

Després que els centres d’atenció primària (CAP) rebessin visites fa una setmana per imprimir el certificat covid, Craywinckel ha qüestionat l’afluència als punts de vacunació –on es va dir que s’imprimiria el certificat– amb cues llargues “no només de persones grans”. Per descongestionar la situació, la setmana que ve Salut vol recuperar a Barcelona i l’àrea metropolitana els autobusos que funcionen de punts de vacunació itinerants.

Descàrrega sense fer servir La Meva Salut

Per evitar el col·lapse de la setmana passada, el certificat covid ara també es pot descarregar des de la mateixa pàgina web on es demana la cita prèvia per vacunar-se. Per tant, no serà necessari haver d’entrar a l’espai digital de La Meva Salut. El conseller Josep Maria Argimon ha recordat que s’han descarregat més d’onze milions de certificats covid a Catalunya tot i que la població vacunada és de sis milions. Tanmateix, ha confiat que no es repetirà “l’allau absolutament inusual” de fa pocs dies.

Pel que fa als que no poden posar-se cap dosi contra el covid per motius mèdics –i que tampoc tenen certificat de vacunació–, Argimon ha argumentat que són “molt pocs”. I, segons ell, haurien d’evitar entrar en locals tancats i plens de gent per no contagiar-se. Malgrat això, el conseller ha considerat que la mesura d’exigir el certificat “no pretén ser discriminatòria”.

stats