Salut espera els resultats per descartar o no el possible cas de coronavirus a Mallorca

En les pròximes hores el Centre Nacional de Microbiología donarà a conèixer l'estat dels quatre familiars que estan en aïllament a Son Espases 

La Conselleria de Salut de les Illes Balears rebrà en les pròximes hores els resultats que va enviar aquest dissabte al matí al Centre Nacional de Microbiologia, a Madrid, per un possible cas de coronavirus que va obligar a activar divendres el protocol de reacció a Mallorca. L'analítica servirà per saber si els quatre familiars que estan en aïllament a Son Espases tenen o no la malaltia. Segons ha informat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, aquest dissabte al matí, cap dels quatre familiars presenten símptomes relacionats amb el coronavirus i només la filla, de 10 anys, té un quadre de grip B. 

En cas que els resultats siguin negatius, la família afectada tornarà a casa, però continuarà en observació fins al 12 de febrer. Durant aquest període se'ls recomanarà no viatjar i fer vida domèstica. Els afectats són una família anglesa que viu a foravila i fa feina des de casa, segons fonts de la Conselleria. 

"L'alerta va arribar a través de xarxes europees", ha explicat la directora de Salut Pública, Maria Antònia Font. L'home va enviar un correu electrònic a una adreça que forma part d'una plataforma de vigilància europea per informar de possibles casos de coronavirus; des d'aquí la informació va arribar al Ministeri, que va donar l'avís a  la Conselleria  de Salut de les Illes Balears. A l'e-mail, l'home va explicar que del 25 al 29 de gener havia estat en contacte directe a França amb una persona que havia donat positiu de coronavirus i que dies després havia presentat símptomes que podien associar-se a la malaltia. L'home, que deixava constància a l'escrit de la seva adreça postal i també donava el seu telèfon, avisava que aniria a Son Espases, com així va fer.

Font, ha assenyalat que, com que ja tenien la informació del Ministeri sobre el correu, a Son  Espases  tenien tot el dispositiu enllestit per atendre aquesta persona. "El pacient, quan va arribar, no va estar en contacte amb cap altra persona", ha explicat Font. Posteriorment a l'arribada de l'home, el 061 es va traslladar al domicili familiar i va dur la dona i les dues filles a Son Espases. Actualment estan a dues habitacions, en les quals hi ha un adult amb cadascuna de les dues filles, que tenen 7 i 10 anys.

Javier   Murillas,  cap de servei de Medicina Interna i la primera persona que va  atendre  la família, ha explicat que el pare de família va ingressar a l'hospital "totalment  asimptomàtic ", que la mare i una de les dues filles tampoc tenien cap símptoma i que es va realitzar la prova de la grip a l'altra, la que té 10  anys, perquè tenia febre.

Murillas  ha explicat que sembla que el pare havia tingut símptomes que podrien ser-hi compatibles, però que s'ha resolt. És a dir, que si va tenir la malaltia del coronavirus, l'ha superada, i que els símptomes han estat molt lleus, per la qual cosa en principi "té menys capacitat de contagi ". 

En cas  que   els resultats  de l'analítica siguin positius, es tornarà a repetir la prova per segona vegada. Llavors serà necessari realitzar proves fins que el resultat sigui negatiu en dues ocasions per poder donar d 'alta mèdica la família.  Font ha explicat que ja s'ha preparat un estudi de les persones que poden haver estat en contacte amb la família i que, en cas de confirmar-se que és coronavirus, s'hi contactarà. 

Salut demana que qualsevol persona que tingui sospites de tenir la malaltia -per contacte directe amb casos que han donat positiu o per haver viatjat a la zona d'origen- ha de telefonar al 061 respon.

Precedents

Aquest és el cinquè cas sospitós de coronavirus detectat a les Illes Balears d'ençà que va esclatar l'alarma. Els quatre possibles afectats anteriors varen quedar descartats perquè es tractava de grip, la qual provoca uns símptomes molt semblants al virus iniciat a la Xina. Segons fonts de l'IB-Salut, en les altres ocasions ni tan sols se'n va informar perquè no varen arribar a ser casos en investigació.

El Govern estava preparat i disposa d'un protocol per actuar davant el coronavirus perquè no es descartava que arribàs a les Illes, segons va explicar la directora de Salut Pública, Maria Antònia Font, la setmana passada. Els primers criteris de detecció són epidemiològics, és a dir, que hi hagi hagut un contacte directe amb una persona amb el coronavirus.

El contagi, com va explicar la directora de Salut, no és per l'aire, com l'ebola, és per gotes -que surten de la boca quan es parla- o per contacte directe. Així, una distància de dos metres de la persona infectada fa impossible la transmissió de la malaltia. La directora de Salut va recomanar anar al metge si s'ha viatjat a la regió de Wuhan o s'ha estat en contacte amb una persona que s'ha contagiat de coronavirus.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF