Societat 14/01/2019

Destrossen un monument al creuer 'Balears' de la Guerra Civil

La creu, que recordava les víctimes del bàndol franquista, es trobava a Biscaia

Ara Balears
1 min
Imatge del vídeo

PalmaUn grup de desconeguts ha enderrocat a Ondarroa (Biscaia), una creu aixecada en record dels mariners del municipi que varen morir a bord del creuer 'Balears', del bàndol franquista, durant la Guerra Civil.

L'enderrocament de la creu de ciment, que ha començat a plena llum del dia i ha conclòs a la nit, es veu en un vídeo de 49 segons publicat al compte de Twitter d'Ernai, les joventuts de l'esquerra 'abertzale'. El vídeo està acompanyat del missatge següent: "Contra els feixistes, ni un pas enrere".

La creu va ser aixecada el 1958 a Punta Art, en un extrem del penya-segat més pròxim al port, "en memòria dels fills d'Ondarroa que heroicament varen donar la seva vida per Déu i per Espanya a bord del creuer 'Balears", segons es llegia en una de les seves cares. A l'altra hi havia els noms dels 18 mariners morts.

Després de conèixer l'enderrocament del monument, l'Ajuntament d'Ondarroa, governat per EH Bildu, ha explicat en un comunicat que no el reconstruirà. Segons el Consistori, fa una setmana el Govern Basc li havia sol·licitat que retiràs la creu perquè infringia la Llei de memòria històrica. Ara, la proposta del Consistori serà construir un nou monòlit en memòria de totes les persones d'Ondarroa que han mort a la mar.

stats