Societat 25/01/2019

L'Estat destina més de 21,7 milions als municipis afectats per les inundacions

Un Real Decret llei atorga mesures extraordinàries per pal·liar els danys causats en infraestructures i equipaments de titularitat pública

Kike Oñate
2 min
Un mes de la torrentada al Llevant de Mallorca

PalmaEl Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret amb mesures extraordinàries que amplia les ajudes per pal·liar els danys que les inundacions del passat 9 d'octubre van causar a la comarca del Llevant i deu dies després al nord de l'illa. L'Estat ha destinat més de 21,7 milions d'euros per reparar o restituir les infraestructures afectades.

D'aquesta manera, les ajudes seran pels municipis que van ser declarats zona catastròfica pel govern espanyol a causa de la torrentada del 9 d'octubre a Sant Llorenç del Cardassar, Artà, Capdepera, Son Servera i Manacor. Per altra banda, també es beneficiaran els municipis que sofriren greus inundacions deu dies després: Pollença, Alcúdia i sa Pobla.

En aquest sentit, les ajudes sufragaran la meitat del cost dels projectes de reparació que van presentar les localitats afectades, a més d'1,6 milions per restaurar el domini públic marítim-terrestre amb fons procedents del Ministeri de Transició Ecològica.

El decret estableix la subvenció de fins al 50% del cost dels projectes presentats en el seu moment per les administracions afectades amb una valoració total de 40,3 milions d'euros. Les quanties més elevades aniran al Consell de Mallorca (11,2 milions), Sant Llorenç (6,8 milions), Artà (692.029 euros), Manacor (673.365) i Capdepera (450.362).

D'aquests doblers, s'afegeixen 1,6 milions per reparacions del domini públic marítim-terrestre, a més del cent per cent del cost de les actuacions del moment de l'emergència per restablir la seguretat de les persones i els serveis públics.

Es complementen també les ajudes previstes en un altre decret perquè els damnificats, siguin persones, empreses o administracions, accedeixin a beneficis fiscals, mesures laborals i en matèria de Seguretat Social, com a exempcions a l'IBI i reduccions de l'IAE i les taxes de trànsit.

No s'ha quantificat fins a quina xifra poden ascendir aquestes altres ajudes que també contemplen una compensació per part de l'estat dels tributs locals, com a conseqüència que els municipis ingressaran menys per aquests beneficis fiscals i es veuran compensats amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat.

Entre les mesures laborals que també contemplava aquest decret inicial, s'exonera als empresaris d'abonar les quotes de Seguretat Social mentre

El decret d'aquest divendres atorga un nou termini de dos mesos per a sol·licitar les ajudes per a danys personals, en habitatges, empreses i indústries, una vegada finalitzat el període de l'anterior decret, de la mateixa manera que ha acordat també el Govern balear amb la data límit per a demanar les ajudes autonòmiques.

Altres ajudes

D'altra banda, el Consorci de Compensació d'Assegurances ja ha abonat fins ara 9.520.144 euros dels 14,9 milions que han declarat els prop de 1.900 damnificats per sinistres declarats per la catàstrofe en habitatges i comunitats, vehicles, comerços, oficines i instal·lacions industrials.

El gruix, uns 5,3 milions, corresponen a comunitats de propietaris; uns 3 milions a vehicles i al voltant de 867.000 a negocis. Només els ciutadans de Sant Llorenç ja han rebut 6,5 milions, segons ha detallat el secretari general de la Delegació del govern espanyol, Ramon

stats