Societat 19/10/2018

Les dessaladores, un comodí que ha estat mal utilitzat

Se n’incentivarà la producció abaixant-ne el preu a l’hivern

C. Tudurí
2 min
El Govern reservarà els excedents de les fonts Ufanes per garantir l’arribada d’aigua de bona qualitat a l’Albufera.

PalmaUna de les queixes dels experts en gestió hídrica és el mal ús que s’ha fet de les dessaladores, que a causa de l’alt preu de l’aigua són utilitzades principalment per fer front a les necessitats puntuals d’aigua que es generen durant la temporada alta turística. A causa de la crisi econòmica, la quantitat d’aigua consumida provinent d’aquestes plantes ha baixat notablement i ha provocat una sobreexplotació dels aqüífers que ara s’està pagant.

“Pel que fa a les dessaladores, hi ha hagut una mala planificació des del primer moment. Per exemple, es va construir una de les plantes a Andratx, malgrat que el més recomanable és que la localització estigui més centralitzada”, explica l’ambientòloga Caterina Amengual.

A les Illes hi ha vuit dessaladores fixes: quatre a Mallorca (Alcúdia, Palma, Andratx i Calvià), tres a Eivissa (Sant Antoni, Vila i Santa Eulària) i una a Formentera.

El 2005 es varen produir 28 milions de metres cúbics d’aigua, però a partir d’aquesta data la producció va començar a davallar. A partir de la crisi econòmica, la producció anual es va situar sobre els 10 milions de litres i arribà a un mínim de 7,4 milions el 2010. Els dos darrers anys aquest consum ha crescut de manera notable i el 2016 es registrà un rècord de dessalació, amb 29,7 milions. L’any passat se’n registraren un total de 22 milions de litres.

El mateix conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va assegurar durant la presentació de la revisió del Pla Hidrològic que les dessaladores requerien una gestió diferent i que a través dels preus se n’havia d’incentivar la producció durant els mesos de temporada baixa.

Millorar la gestió

“Les dessaladores -explica Amengual- són un comodí, però s’ha de saber jugar bé. No es pot llançar en començar la partida. Per tant, saben que l’aigua que produeixen és cara i s’ha de gestionar bé per tal d’afavorir tot el sistema hídric”.

El mateix conseller reconeix que les dessaladores han requerit una inversió massa important per relegar-ne la producció als mesos de temporada turística.

Per això, en els nous convenis que es firmen amb els ajuntaments per subministrar aigua s’han aplicat preus més barats per a l’hivern per tal d’incentivar la demanda d’aigua que prové de les dessaladores. A Mallorca es cobren 0,75 euros per metre cúbic a l’hivern i un euro a l’estiu; a Menorca, 0,95 tot l’any; a Eivissa, 0,95 a l’hivern i 1,07 a l’estiu; i a Formentera, 1,78 tot l’any.

Tots els municipis excepte Formentera tenen pous amb els quals es poden proveir d’aigua. Quan no és de prou qualitat per al consum, la Conselleria els ofereix aigua provinent de la Costera, l’Estremera i la Marineta, o de dessalada, amb els preus indicats.

stats