Societat 30/10/2020

Desarticulen una xarxa que enviava droga oculta entre pepes a les Balears

Els 15 acusats constaven com a "armats i perillosos" a les bases de dades de les autoritats dels països d'origen

Ara Balears
2 min
ISAAC BUJ

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut 15 presumptes membres d'una organització dedicada al cultiu i tràfic de diversos tipus de drogues, que tenien com a destinació final Alacant, Múrcia, les Balears i el Regne Unit, segons ha informat Efe. Els acusats feien enviaments per correu postal per transportar les substàncies, com ara haixix i èxtasi, les quals amagaven entre pepes.

Els detinguts, de nacionalitats britànica i lituana, constaven com a "armats i perillosos" a les bases de dades de les autoritats del Regne Unit, segons l'institut armat, que ha informat que la macrooperació contra la xarxa s'ha fet a Alacant i Múrcia. La investigació assenyala que els integrants prenien mesures extremes de seguretat a les cases que ocupaven per la seva activitat delictiva, en les quals havien instal·lat càmeres de videovigilància i sensors de moviment. Fins i tot, feien servir un dron per vigilar l'àrea dels voltants.

Els detinguts transportaven la marihuana a Alacant, Múrcia i les Balears, dins el territori espanyol, i al Regne Unit, a l'estranger. L'haixix i les pastilles d'èxtasi, en canvi, els remetien a les mateixes destinacions, però per mitjà de correu postal, ocult entre pepes. Els agents varen aconseguir intervenir diversos paquets preparats per enviar-los imminentment.

La Guàrdia Civil ha informat que 10 dels 15 arrestats ja han ingressat a la presó. Arran de l'operació, que han dividit en dues fases, s'han fet deu escorcolls domiciliaris a Alacant -a un club de fumadors de cànnabis- i Múrcia.

La primera fase va començar el mes de març, després de detectar una plantació de marihuana a Sant Joan d'Alacant i va acabar, dia 15, amb la detenció de tres lituans, que han ingressat a la presó. Amb aquestes intervencions, els agents varen requisar 580 plantes de marihuana, sis quilos de cabdells, 470 euros en efectiu, 136 grams d'haixix, oli d'haixix, una furgoneta, set aparells d'aire condicionat i nombrosos efectes per al cultiu del cànnabis.

Després de les detencions, es va posar en marxa la segona i darrera fase de l'operació, que va donar lloc a set escorcolls domiciliaris simultanis a Mutxamel (2), Xàbia (2), Teulada, Altea i a la ciutat de Múrcia. En tres d'aquests (Mutxamel, Xàbia i Múrcia) es varen trobar cultius de marihuana d'interior en alt rendiment.

Així mateix, la Guàrdia Civil va requisar 4.415 plantes de cànnabis, més de nou quilos de cabdells, 1.384 quilos d'haixix, 268 pastilles d'èxtasi, 4,5 grams de cocaïna, 8.950 euros en efectiu, set vehicles d'alta gamma, un quad i dues motocicletes. També va confiscar tres màquines per envasar al buit, una màquina per comptar bitllets, aparells d'aire condicionat i centenars de focus, transformadors i llums, juntament amb material per al cultiu i la manipulació de substàncies estupefaents.

stats