Desarticulen una de les organitzacions internacionals de narcotràfic més importants que operen a les Illes

L'operació ha suposat la major confiscació de cocaïna a les Balears

La Guàrdia Civil ha desarticulat una de les organitzacions més importants del tràfic internacional de cocaïna que operen a les Illes Balears amb la detenció de set persones arran de la segona de l'operació Rabitt, contra una banda que operava a Mallorca, Eivissa i altres punts d'Espanya, segons ha informat el cos policial aquest divendres. L'operatiu es va iniciar el maig del 2019 quan la Guàrdia Civil va decomissar una partida de 600 quilos de cocaïna oculta en un veler que navegava al sud de la Península cap a les Illes. Això ha suposat la major confiscació de cocaïna a l'Arxipèlag.

Aleshores varen arrestar dos tripulants, un ciutadà lituà i un espanyol resident a Eivissa, com a presumptes responsables d'un delicte contra el tràfic de drogues. Efectius del Servei Marítim de la Guàrdia Civil amb el suport de mitjans aeris varen interceptar el veler, que venia de Sud-amèrica. El procediment el varen coordinar des del Centre de Coordinació de Vigilància Marítima de la Guàrdia Civil a Madrid.

Mesos després, el matí del 30 de setembre, es va fer la segona fase de l'operació anomenada Rabitt, en què varen ser detingudes set persones de l'organització, composta per individus de diferents nacionalitats, i va estendre les seves actuacions il·lícites a les províncies d'Alacant, Màlaga i les illes d'Eivissa i Mallorca. Aquestes estaven, alhora, en contacte amb altres organitzacions de països sud-americans, principalment Colòmbia, per proveir-se de cocaïna.

Després de la primera fase, es va detectar que els darrers detinguts volien fer un nou transport de drogues similar al que ja havien requisat, però que es va veure frustrat per la situació derivada de la pandèmia del coronavirus. Així, els investigadors varen decidir finalitzar l'operació i arrestar tots els membres de l'organització que varen participar en la compra i el transport de la cocaïna.

Milers d'euros, un revòlver i un vehicle d'alta gamma

Les actuacions es varen fer a Mallorca, Eivissa, Alacant i Màlaga, localitats en les quals es varen fer cinc escorcolls domiciliaris de manera coordinada. A Mallorca se'n varen fer dos, en un domicili de Felanitx i una mercantil a Alcúdia, i es varen arrestar quatre persones. A Eivissa varen detenir dues persones i es varen escorcollar dos domicilis de les localitats d'Eivissa i Santa Eulàlia.

Durant els escorcolls es va requisar documentació, mòbils, dispositius externs de memòria, memòries USB, una pistola i un revòlver, munició, eines per manipular les drogues, plantes de marihuana, cocaïna, milers d'euros, un vehicle d'alta gamma, rellotges de luxe i una càmera de visió submarina que feien servir per localitzar les partides de droga a la mar. Atès que les persones detingudes formaven part d'una organització internacional, s'han bloquejat els seus comptes bancaris, béns mobles i immobles tant de persones físiques detingudes com de les mercantils.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF