Societat 01/08/2019

Denuncien un intent de desallotjament il·legal i sota coaccions a Son Espanyolet

Stop Desnonaments ha presentat l'acusació al jutjat de guàrdia per violació de domicili i assetjament per part d'uns homes amb aspecte intimidatori

Kike Oñate
3 min
La propietat on actualment viuen cinc persones

PalmaLa plataforma Stop Desnonaments ha denunciat aquest dijous al jutjat de guàrdia que dos homes amb aspecte intimidatori van intentar entrar en una casa ocupada de Son Espanyolet, on des de fa un mes i mig viuen cinc persones desnonades i sense possibilitat d'accedir a un habitatge tot i que alguns tenen feina, i van intentar coaccionar els ocupes. La propietat està en mans de l'assessoria immobiliària ASSIP, com han assegurat des de la plataforma, i creuen que va ser aquesta entitat la que va enviar els dos "goril·les" per intimidar els inquilins. Aquests mètodes al límit de la llei s'assemblen als utilitzats per Desokupa, una empresa que fitxa lluitadors d'arts marcials, els anomena mediadors i els envia a convèncer ocupes que abandonin els habitatges on resideixen. "És important que estiguem units perquè no guanyin els musculosos; si ho fan, pot significar que aquestes pràctiques violentes s'estenguin per Mallorca", ha afirmat el portaveu d'Stop Desnonaments, Joan Segura.

La casa feia mesos que estava tancada i hi ha intencions de construir-hi un hotel, tot i que tant el col·lectiu com els veïns amb els quals l'ARA Balears ha pogut parlar asseguren que no és possible fer-lo sense l'aprovació dels residents, perquè està en una zona residencial. "Aquí no es pot construir un hotel sense el consentiment de tots els veïns", ha assegurat Antònia Vanrell, que viu des de fa 52 anys davant la casa ocupada, i que també ha confirmat la presència dels homes amb aspecte intimidatori que van provocar un "espectacle amb crits". Així mateix, a l'edifici adjacent a la casa ocupada s'estan fent obres. Es tracta d'una altra propietat que també havia estat tancada durant molt de temps i que havia estat un hostal.

D'acord amb Patxi Ruiz, un dels afectats que viuen a la casa ocupada, aquest dimecres van arribar un "suposat" arquitecte i un advocat acompanyats dels dos "goril·les", que van pegar cops a la tanca d'entrada i van fer crits als ocupants. Ruiz destaca que els van oferir 1.000 euros si sortien abans de les 15 h, però tots s'hi varen negar perquè no volien doblers i la negociació era sense papers i sabien que era completament irregular. D'altra banda, Antònia Vanrell descriu un dels homes amb el cap rapat, una camiseta ajustada i calçons militars de camuflatge.

Aquest dimecres, una patrulla de la Policia Nacional es va personar a la casa però els agents no hi van entrar. Els policies que hi han tornat a aparèixer aquest dijous han explicat a l'ARA Balears que en la segona ocasió hi han acudit perquè havien vist la concentració publicada per Stop Desnonaments, però en veure que no hi havia gent a la porta se n'han anat. Així i tot, Patxi Ruiz destaca que en cap moment "hem tingut problemes amb ningú; els veïns ens saluden", però afegeix que "és possible que no tot el barri ens accepti i directament molts no sàpiguen que vivim en aquestes condicions. Antònia Vanrell també ha assegurat que els inquilins que ocupen la propietat no han causat cap enrenou durant el mes i mig que hi han viscut.

La situació dels ocupes

Guillermo té 24 anys i té un contracte de treball temporal fins al setembre, però només guanya uns 800 euros. "Quan he intentat llogar, els propietaris no es refien que pugui pagar el lloguer", apunta el jove, i afegeix que ha decidit ocupar a Son Espanyolet perquè per experiència "no vull viure en zones com Son Gotleu". Guillermo assegura que no ho diu perquè sigui classista, però ha viscut males experiències en aquella zona de Palma.

A María José Ordóñez i el seu marit els van desnonar a Can Capas, a Palma, al febrer. El motiu, segons ella: l'especulació del propietari. "No teníem cap deute, pagàvem sempre els 500 euros del lloguer però un dia va voler pujar-lo fins a 800", recorda Ordóñez, destacant que no hi va haver cap diàleg perquè enviaven les demandes a través del jutjat. Després van anar a una habitació de lloguer, però la seva propietària, una jove, va ser desnonada per impagament. "Vam perdre totes les nostres coses; records com vídeos de la meva filla i els àlbums de les nostres noces", lamenta Ordóñez.

stats