L'ONU denuncia que la sentència de la Manada "rebaixa" la gravetat de la violació

La portaveu d'assetjament sexual esmenta el cas en un comunicat sobre la campanya #MeToo

La coordinadora executiva de les dones a les Nacions Unides (ONU) i portaveu d'assetjament sexual i altres formes de discriminació, Purna Sen, ha denunciat que la sentència de la Manada "rebaixa" la gravetat de la violació. També ha afegit que la decisió de l'Audiència de Navarra "debilita la clara obligació" de defensar els drets de les dones. Sen, que ha anomenat els cinc agressors condemnats com a "the wolf pack" –"la manada de llops", si es fa una traducció literal–, ha fet aquesta menció en un comunicat en què ha parlat de la campanya #MeToo, que els últims mesos ha inundat les xarxes socials amb testimonis de dones que han patit assetjament sexual.

Sen ha destacat que "l'assetjament i l'agressió sexual" són globals: "Cap organització o país s'hauria de considerar immune". "Moltes dones senten que ningú les escolta, ningú les creu i que no importen a ningú", ha apuntat Sen. Saludo les dones prou valentes per parlar, malgrat els riscos, que amb raó ens han cridat perquè certes pràctiques hagin de retre comptes". La coordinadora executiva de les dones a l'ONU ha admès que "encara queda molt per fer", tot i que el moviment #MeToo ha augmentat "a moltes parts del món". "A Amèrica, Àfrica, Àsia i Europa les dones han sortit al carrer", ha recordat Sen, que ha precisat: "Les dones dels Estats Units, Corea del Sud, Japó, Espanya, Suècia i més enllà ens han fet conscients de les seves experiències".

En el cas d'Espanya, ha sigut quan ha mencionat la sentència de la Manada. "La impunitat per les violacions impregna la cultura de la violació, culpa i jutja les víctimes pels danys que se'ls han infligit, i no s'ha de permetre que això continuï, incloent-hi els sistemes de justícia penal", ha apuntat Sen. Per això, la portaveu d'assetjament sexual i altres formes de discriminació a l'ONU ha qualificat de sentència "lleu" la de la Manada.

La Manada, condemnada per abusos però no per violació

La persistència de l'assetjament

"Des dels Parlaments fins a les indústries cinematogràfiques, els treballadors d'hotels i els periodistes, tots hem de netejar la nostra pròpia casa a tot el món. Això inclou també les Nacions Unides i és clar que també tenim feina per fer", ha reconegut Sen. "Les posicions de poder estan dominades per homes. A vegades s'espera que les dones acceptin discretament els comportaments sexuals masculins agressius –ha afegit–. Unes normes que suposen la persistència de l'assetjament sexual". En aquest àmbit, Sen ha concretat que les dones joves –que són noves en les seves carreres– són "particularment vulnerables".

"Les contribucions crucials dels homes a aquest impuls inclouen l'examen del seu poder i comportament, desafiar altres homes i fer canvis", ha demanat la coordinador executiva de les dones a l'ONU. Sen ha conclòs que posar fi a la violència contra les dones "és el nucli" de la missió i la feina de les Nacions Unides. "Escoltem, mirem i recomanem accions que faran que el món funcioni millor per a les dones", ha sentenciat.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF