Publicitat
Publicitat

Un estudi demostra que el VIH continua replicant tot i la medicació

Els resultats demostren que l'addició d'un nou fàrmac pot millorar l'estat del sistema immunitari en alguns pacients, però que aquesta millora es perd en retirar el tractament

Un estudi de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha confirmat la presència de mínimes quantitats de virus actius que continuen infectant noves cèl·lules en un 30% de pacients seropositius, tot i que segueixIn un tractament aparentment eficaç . L'estudi de l'IrsiCaixa, un institut impulsat per l'obra social de La Caixa i el departament de Salut de la Generalitat, tanca una controvèrsia mundial sobre per què els tractaments antiretrovirals no permeten curar la infecció pel VIH.

Aquesta investigació, publicada a la revista científica nord-americana 'Journal of AIDS JAIDS', té implicacions clíniques, ja que podria explicar per què, tot i que els pacients continuen en teràpia durant molts anys, els fàrmacs no permeten curar la infecció de manera definitiva.

El director d'IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha assegurat que no serà possible "eradicar el VIH fins que no estiguem segurs que som capaços de bloquejar aquestes mínimes quantitats de virus actius que continuen replicant". No obstant això, els investigadors consideren que bloquejar la replicació viral no serà suficient, per la qual cosa busquen també estratègies que permetin eliminar del cos algunes cèl·lules en les quals el VIH roman "adormit" o en estat latent i sobre les que els fàrmacs no poden actuar .

L'investigador de l'Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol adscrit a IrsiCaixa, Julià Blanco, que també ha format part de l'estudi, ha explicat que actualment s'estan duent a terme assaigs clínics amb vacunes contra el VIH que es combinen amb fàrmacs que permeten "despertar" les cèl·lules que es troben en estat latent.

"Amb aquest estudi vam demostrar que mai hem de 'despertar' abans d'haver eliminat la replicació viral", ha destacat Blanco, que ha assenyalat que així quan el pacient VIH+ rebi la vacuna terapèutica tindrà el sistema immunitari "prou fort com per poder eliminar les cèl·lules en el moment en què es despertin, evitant que tinguin temps de produir grans quantitats de virus ".

Clotet ha destacat que hi ha models de vacuna terapèutica "molt bons", que es complementen amb fàrmacs que desperten els virus latents i que, "en dos o tres anys, podríem tenir proves de concepte", però falten tres milions d'euros per poder aconseguir-ho.

L'estudi s'ha basat en un assaig clínic en què van participar 69 pacients dels hospitals universitaris Germans Trias i Pujol, Sant Pau i Clínic de Barcelona, que seguien teràpia antiretroviral i als quals no se'ls havia detectat presència de virus en sang durant una mitjana de cinc anys. En primer lloc, es va intensificar el tractament afegint un nou medicament denominat Raltegravir, que actuava bloquejant el cicle d'infecció del virus, concretament en l'etapa en la qual l'ADN viral s'integra en l'ADN de la cèl·lula infectada, i que va permetre que els investigadors apliquessin una sofisticada tècnica de detecció de la presència del VIH.

A continuació, van analitzar els nivells d'activació del sistema immunitari (més elevats en persones amb VIH+) en els pacients, dotze setmanes després de suspendre la intensificació del tractament. Els resultats demostren que el sistema immunitari es torna a activar i que, per tant, els nivells de replicació de virus tornen a pujar, el que permet concloure que l'addició d'un nou fàrmac pot millorar l'estat del sistema immunitari en alguns pacients, però que aquesta millora es perd en retirar el fàrmac

L'
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 22/10/2017

Consultar aquesta edició en PDF