Publicitat
Publicitat

DEMARCACIÓ DE COSTES

La polèmica delimitació arriba a Formentera

Ara, 24 anys després de reivindicacions, ha sortit a exposició pública el nou traçat

Un quart de segle després, Formentera comença a veure la llum. Però es tracta d’una llum tènue. Parlam de la nova delimitació, una problemàtica que es remunta al 1991, quan se’n presentà el primer esborrany. El 1997 es dictaminà l’aprovació de la delimitació, que afectava més d’un centenar de famílies de l’illa.

Des de llavors, nombrosos col·lectius i representants polítics de tot color han alçat la veu amb aquesta ja reivindicació històrica i han intentat que el nou traçat no inclogués en domini públic terrenys i edificis que eren de propietat privada, que no complien els criteris marcats en la Llei de costes.

Ara, 24 anys més tard, ha sortit a exposició pública el nou traçat, per al qual s’ha obert un termini d’un mes per presentar al·legacions. Tot i així, i després d’aquest tràmit tan esperat, el Consell de Formentera reclama una suspensió “momentània”. I és que a l’administració insular no se li ha remès la memòria justificativa d’aquesta nova delimitació ni la informació corresponent a aquest tràmit: “No hem format part de la redacció del projecte i volem tenir tota la documentació”, diu Alejandra Ferrer, regidora d’Urbanisme.

“S’apliquen criteris diferents segons la zona i no en sabem el motiu; no sabem què passarà amb els equipaments que estan en domini públic i que passen a privat. Per això, demanam que es paralitzi el termini per presentar al·legacions”, apunta Ferrer, qui ha remès un informe a Demarcació de Costes en què es justifica la petició de la institució.

A més, des del Consell assenyalen que no apareix ni en quina situació queda s’Espalmador o s’Espardell, entre d’altres. De fet, davant l’absència d’aquesta informació, des del Consell no s’atreveixen a valorar el nou traçat de la Demarcació de Costes: “El que tenim molt clar és que si suposa una desprotecció per a Formentera, nosaltres ens hi posicionarem en contra”, indica.

Des del PP, que s’alcen com els abanderats en la tramitació de la delimitació, es mostren confiats que el nou traçat pugui veure la llum verda abans de les eleccions: “Entenem la preocupació del Consell i ho respectam, però no compartim la idea de la suspensió. Després de 25 anys, s’ha arribat a una solució i ara no seria bo paralitzar-ho”, indica la consellera Gabriela Mayans, que és en la llista d’afectats per aquest traçat.

Mayans ressalta que la nova proposta es basa en dues premisses bàsiques. D’una banda, el respecte a la propietat privada de les edificacions legalment construïdes abans de 1988 i, de l’altra, el manteniment del mateix grau de protecció que oferia la delimitació de 1997. “El PP sempre s’ha compromès a respectar aquestes dues premisses i gràcies a això el nou traçat es troba en fase d’exposició pública”, diu Mayans, premisses amb què el Consell de Formentera no en té prou.

La delimitació de Formentera deixava en mans públiques el 30% de les propietats existents a l’illa. Una preocupació que han manifestat tots els responsables polítics que han passat al llarg d’aquestes dues darreres dècades per les administracions públiques. Des del Consell recorden que l’administració insular sempre ha donat suport a la proposta d’una delimitació costanera justa per a Formentera i el retorn de les propietats als afectats, però sense que “en cap cas no baixi la protecció del territori, ja que els paisatges de Formentera són el que ens fa diferents i són patrimoni de tots”, segons subratlla Alejandra Ferrer, regidora d’Urbanisme.

Des del PP, per part seva, aposten per la via del diàleg i evitar d’aquesta manera la paralització de la tramitació, i han anunciat que des de la Demarcació de Costes estan disposats a mantenir una reunió per solucionar tots els dubtes que tingui l’administració insular.