La delegada de Govern repeteix que el risc zero de terrorisme no existeix a les Illes Balears

Salom ha fet aquestes manifestacions en la inauguració de les Jornades de Formació sobre Terrorisme Gihadista

La delegada del Govern a les Illes Balears, Maria Salom, ha recordat aquest dijous que tot el territori de l'Estat espanyol segueix al nivell 4 d'alerta per terrorisme, però s'ha mostrat optimista perquè "la seguretat és una de les senyes d'identitat de les Balears". Tot i això ha repetit en un parell d'ocasions que el risc zero "no existeix" i ha insistit en la importància de la prevenció.

Salom ha fet aquestes manifestacions en la inauguració de les Jornades de Formació sobre Terrorisme Gihadista que, organitzades per la International Police Association (IPA) de les Balears, es duen a terme avui dijous i demà a la seu de la Delegació d'Economia i Hisenda, a Palma.

Durant aquestes jornades s'analitza la problemàtica del terrorisme islàmic des de les perspectives jurídica, policial i periodística.

Salom, que ha estat acompanyada pel cap de la Policia de les Illes Balears, Emilio Jarabo de la Penya, i pel delegat balear d'IPA, Vicente Tamarit, ha destacat que aquestes jornades han de servir per "aconseguir una total coordinació de les Forces de Seguretat de l'Estat", perquè "lluitar contra el terrorisme gihadista ens incumbeix a tots".

La delegada del Govern ha recordat aquell "fatídic 17 de agost de l'any passat en què un atemptat va provocar mort, terror i caos a Barcelona i Cambrils". Des d'aquell dia, segons Salom, "Espanya va estrènyer vincles amb totes les forces de seguretat i va reforçar els cursos de formació per garantir la seguretat preventiva en tot el país".

"No hem de deixar que les amenaces terroristes condicionin les nostres vides, però hem d'estar alerta i sempre preparats", ha manifestat.

"La seguretat és una de les senyes d'identitat de les Balears", ha repetit la delegada del Govern i ha recordat que els últims anys, en tres operacions, "els nostres cossos de seguretat han aconseguit la detenció de sis persones del DAESH, quatre a Mallorca, una a Alemanya i una altra al Regne Unit".

En relació amb l'anunci fet aquestes últimes hores per ETA, referit a la seva possible dissolució definitiva a principis del proper mes de maig, Salom s'ha mostrat "molt satisfeta", i ha qualificat la notícia de "bona, si és que realment es produeix ".

Com ja va assenyalar fa uns dies, Salom ha insistit que encara no es coneix quin serà l'operatiu policial d'aquest estiu a Mallorca. "Estem treballant en això", ha dit.

També ha reclamat "la urgent aprovació dels pressupostos" per "poder definir amb quin material humà i tècnic podrem comptar definitivament".

Les Jornades de Formació sobre Terrorisme Gihadista compten amb la participació del magistrat de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, i de la fiscal de l'Audiència Nacional, María Antonia Sanz, en l'apartat jurídic. A l'apart policial, hi participaran inspectors de la CGI, Policia Nacional, personal operatiu de la lluita antiterrorista de la Guàrdia Civil, el cap de la Intel·ligència Criminal del cos de l'Ertaintza i el cap superior de Policia de les Illes Balears. El periodista especialitzat en successos, Manuel Marlasca, també participa en aquestes jornades.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF