Societat 08/04/2020

La Delegació del govern espanyol avisa regidors i batles de les Illes que l'estat d'alarma se'ls aplica com a tothom

La FELIB nega que es tracti d'una amenaça, però els càrrecs municipals han rebut amb indignació el comunicat

A. Tarragó
2 min
Què hi fa, vostè, al carrer? un confinament de poble (2)

PalmaLa Delegació del govern espanyol va enviar una carta aquest dimarts als ajuntaments de les Illes Balears per, d'una banda, agrair la gestió que estan fent de la crisi del coronavirus i, de l'altra, recordar que als batles i regidors també se'ls aplica la normativa vigent de l'estat d'alarma. Aquest missatge ha arribat a tots els consistoris a través de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), des d'on s'ha remès el document.

El seu president, Toni Salas, explica que el document acaba amb un recordatori per als càrrecs municipals, als quals s'avisa que "si qualsevol autoritat contravé el Decret Llei de l'estat d'alarma, pot ser destituït per aquelles competències relatives a l'estat d'alarma". Tot i que Salas reconeix que no s'ho ha pres "com una amenaça", indica que alguns càrrecs municipals han comparat el recordatori amb "un 155 per a ajuntaments".

La intenció rere aquest document és evitar que les actuacions -principalment lúdiques- d'alguns ajuntaments provoquin un incompliment de les restriccions de l'estat d'alarma. Com a exemple, el president de la FELIB explica que en alguns pobles s'han organitzat activitats per animar els veïns, com ara vermutades, que han provocat en darrera instància que aquests sortissin al carrer.

"Això no és el que es pretenia, no era la intenció. S'ha fet una feinada extraordinària i precisament els ajuntaments són els que han donat més respostes als veïns", augmenta Salas, que també és batle de Costitx. Per aquest motiu, indica, la primera reacció d'alguns càrrecs municipals ha estat d'"indignació", indica.

Ara bé, la Delegació del govern recorda que està permès donar el molts d'anys a una persona que estigui a un balcó i actuacions similars, mentre es compleixin les indicacions. HI ha hagut casos excepcionals, però, que no han complert amb les restriccions de l'estat d'alarma, com ara el del batle i dues regidores de l'Ajuntament de Santa Eugènia, que es van botar el diumenge 29 de març el confinament per sortir a ballar amb el poble.

El Consistori, encapçalat per PSOE i Feim Santa Eugènia, va muntar un camió amb arcs de Sant Martí, des d'on dues edils i el batle van passejar pels carrers del municipi. Això va provocar que multitud de veïns sortissin als seus portals i balcons per veure el camió.

Per un motiu molt diferent, la Guàrdia Civil va proposar per a sanció el batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló. Els agents varen sorprendre el batle i dues persones més el divendres 3 d'abril en una finca situada al camí de Son Pere Jaume, als afores del poble. Després de comprovar que cap dels tres tenia una justificació per a la trobada, els van acabar denunciant.

Tot i això, Montserrat va negar que la reunió mantinguda entre els tres amics fos una festa. "Em vaig aturar cinc minuts a la casa d'un amic meu que cuida porcs. Simplement el volia saludar, res més", va assegurar el batle. Ara, el batle i les altres dues persones es poden afrontar a una multa mínima de 600 euros, quantitat prevista per a les sancions d'incompliment de l'estat d'alarma.

stats