La defensa del fill de la dona assassinada a l'Arenal en demanarà un examen mental

El menor no mostra cap reacció de penediment ni cap altra resposta emocional

La defensa del menor i presumpte assassí de la seva mare, Gloria Zavala, a l'Arenal,  detingut a Bèlgica la setmana passada, demanarà que un especialista forense esbrini si pateix alguna deficiència psíquica ja que el jove no mostra cap reacció de penediment, ni cap altra resposta emocional pels fets que se li atribueixen: segons va confessar la seva al·lota, el jove va escanyar la seva mare fins a la mort després d'una baralla. Tot seguit, va cobrir el cadàver amb bosses de plàstic i el tancà en un bagul al soterrani. L'advocat, Juan Sastre, té previst presentar durant els pròxims dies un escrit davant la Fiscalia de Menors per valorar l'estat mental del jove i, d'aquesta manera, posar sobre la taula el grau real d'imputabilitat i plantejar un possible atenuant. 

El jove, de 16 anys, va ingressar aquest dimarts al centre de menors Es Pinaret després de negar-se a declarar davant la Policia. Se li ha imposat, de moment, un internament terapèutic de règim tancat de sis mesos, un temps en què psicòlegs i educadors socials han de treballar amb el menor per ajudar a determinar-ne l'estat psicològic.

Testimonis parlen d'un possible maltractament per part de la mare

Sí que va parlar l'al·lota del menor, de 17 anys, també detinguda a Bèlgica i internada al centre de Son Fusteret per la seva presumpta implicació en l'assassinat, així com alguns testimonis interrogats pel Grup d'Homicidis de la Policia Nacional, que han apuntat a una mala relació entre la mare i el fill i, fins i tot, a un possible maltractament per part de la progenitora. El menor sí que va explicar, abans de ser interrogat, que va néixer a Palma, però que després va viure a Palència i, més tard a l'Equador, el país d'origen de la seva mare.

Segons sembla, el jove va utilitzar la targeta de crèdit d'una amiga de la seva mare per pagar els vols i els hotels durant la fugida a Barcelona i, després, a Brusel·les, un fet pel qual també se li atribueix un possible delicte d'estafa.

El cos sense vida de Zavala, de 53 anys, va ser trobat el 15 de maig dins un bagul al seu habitatge amb signes clars de violència. La dona estava desapareguda des del 12 de maig i, precisament, va ser el seu fill, que vivia amb ella, qui en va denunciar la desaparició. Davant l'absència del menor els dies posteriors a la denúncia, la Policia va dictar una ordre internacional de cerca per si l'adolescent havia sortit de l'illa.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF