El ple del Consell de Mallorca debat sobre els romanents quan l'Estat ja permet usar-los

La mateixa presidenta de la institució, Catalina Cladera, ha qualificat d'"atemporal" la sessió convocada per l'oposició 

El Consell de Mallorca ha fet aquest dijous un ple extraordinari per parlar del reial decret dels romanents derogat el 10 d'agost al Congrés. La convocatòria ha estat proposada pel PP, Ciutadans, El Pi i Vox, i la presidenta de la institució, Catalina Cladera, ha qualificat la sessió d'"atemporal", perquè el govern espanyol va decidir el 30 d'agost suspendre les regles fiscals per a totes les administracions públiques –Estat, comunitats autònomes i ajuntaments– tot el que queda del 2020 i durant el 2021. 

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha recordat que Cladera es va mostrar a favor del decret derogat, perquè la presidenta va lamentar en el debat de política general que no es tiràs endavant. "Estava d'acord que el govern de l'Estat "requisàs" els romanents, malgrat que els ajuntaments hi estaven en contra", ha criticat el popular, i ha afegit que el ple era necessari per visibilitzar l'opinió de l'oposició. El portaveu del PSIB, Andreu Alcover, en canvi, ha recordat que el decret era voluntari i ha rebutjat que es confiscassin els superàvits municipals, com ha afirmat Galmés.

El portaveu d'El Pi, Antoni Amengual, ha considerat que la presidenta del Consell "ha perdut" una oportunitat per demostrar als ciutadans de Mallorca que "defensau els interessos illencs" i ha lamentat que seguís el criteri marcat pel seu partit (PSOE).

Espanya suspèn les regles fiscals i obre la porta a més despesa pública

El portaveu de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, ha assegurat que només hi ha una solució respecte de l'ús dels romanents: derogar la llei Montoro perquè "hi ha majories per fer-ho". La portaveu d'Unides Podem ha celebrat la suspensió de les regles fiscals i també ha dit que l'objectiu final ha de ser la derogació de la llei Montoro. La portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha comentat que estan "expectants" sobre com es plasmarà els pròxims dies la suspensió de les regles fiscals perquè "per desgràcia estam acostumats que les propostes de Pedro Sánchez duguin lletra petita".

Tots els partits –a proposta del PP, Ciutadans, Vox i El Pi–, han votat a favor que el ple del Consell insti el Ministeri d'Hisenda a tornar a negociar amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per establir uns criteris de repartiment dels fons basats en la "igualtat" i la "solidaritat". També s'ha aprovat que es reclami eliminar la regla de despesa i que se suspengui temporalment la regla d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

A més, s'ha acordat que el ple insti Catalina Cladera que com a presidenta del Consell no cedeixi recursos de la institució insular a l'Estat i el Govern. Finalment, s'ha acceptat que el Consell continuï negociant amb la FEMP per aconseguir que el romanent acumulat per la institució insular pugui destinar-se a ajudes econòmiques. Cal dir que s'ha suprimit un punt de la proposta perquè no tenia sentit en un context en què el govern espanyol ha permès usar els romanents. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF