TOCAR TERRA
Societat 05/04/2019

De Balears a Califòrnia

Mateu Morro
3 min
El nostre producte balear

De viatge a Califòrnia

Volen conèixer les maneres de combatre la ‘Xylella’, o de limitar-ne els efectes

Avui comença el viatge de 45 persones de les Balears, pagesos i tècnics, a Califòrnia per visitar plantacions d’ametlers, arbres fruiters i vinya, per conèixer les maneres de combatre la Xylella, o de limitar-ne els efectes, en una àrea que coneix la plaga des de fa més d’un segle. El viatge a Califòrnia, a més, té l’atractiu de visitar una zona capdavantera en conreus de tipus mediterrani com la vinya i l’ametlerar. El viatge, organitzat per l’empresa pública Semilla i que té el suport econòmic de la UE, ha aconseguit un gran ressò en el sector, com ha passat en general amb tots els viatges formatius que s’han duit a terme, continuant una tradició formativa i viatgera que ja ve de lluny, però que ha rebut un fort impuls en aquesta legislatura. Tot o quasi tot ja està inventat, per això conèixer el que es fa en altres llocs, i funciona bé, és de gran ajuda en un sector que necessita innovar cada dia.

Balears, zona desfavorida

La UE considera que determinades zones poden rebre ajudes compensatòries

El Fogaiba està preparant el pagament de l’ajuda compensatòria per a zones específiques, una línia de suport als agricultors que neix de la consideració de Balears en el seu conjunt com a zona desfavorida. La línia afecta més de 800 agricultors. La Unió Europea considera que determinades zones, sobretot les de muntanya o les que tenen dificultats especials, com la insularitat, poden rebre ajudes compensatòries, sense que això impliqui cap distorsió dels mercats. Però fins ara no s’havia aconseguit mai que tot el territori de les Illes Balears fos considerat una zona desafavorida, i és per això que aquesta mesura és considerada un precedent positiu en el reconeixement dels problemes específics del sector primari balear.

50 anys d’Eroski

L’opció en favor del producte de qualitat i de proximitat té gran importància

Eroski ha celebrat aquesta setmana els seus 50 anys d’existència amb diversos actes, entre d’altres la signatura d’un conveni de col·laboració amb les denominacions d’origen de les Balears. L’opció de la cooperativa en favor del producte de qualitat i de proximitat té una gran importància. Eroski és el primer grup cooperatiu de distribució de l’estat espanyol, amb una xarxa comercial de 1.652 establiments i 33.000 socis cooperativistes i treballadors. A dia d’avui, l’empresa representa una de les grans plataformes de comercialització dels seus productes per a un bon nombre d’empreses agroalimentàries del país, tant grosses com petites. La realitat comercial globalitzada on estam capficats fa imprescindible la presència d’entitats de distribució amb sensibilitat cap al producte local i que d’això en volen fer un element distintiu.

Nostre Producte Balear

És una empresa capdavantera en la comercialització càrnia

Aquesta empresa, Nostre Producte Balear, ubicada a Manacor, és una empresa capdavantera en la comercialització càrnia de Mallorca. A vegades, quan un grata una mica en el que hi ha en el nostre sector primari es troba amb empreses que, amb la seva sola feina, gairebé sostenen tot un sector. És allò de ‘mai tan pocs havien fet tant’. L’entitat manacorina juga un paper determinant en el sosteniment de la ramaderia insular i no tan sols de la zona del Llevant, tot i que aquesta zona és el centre de la seva acció. A dia d’avui, Nostre Producte Balear tan sols en el sector oví comercialitza anualment més de 60.000 caps de bestiar, cosa que la qualifica com una de les empreses més importants del sector de la comercialització de carn a partir de les produccions locals.

La campanya de patata

Pagesos i empreses comercialitzadores ja estan en plena tasca

La campanya de recol·lecció i exportació de patata a sa Pobla tot just es troba en un moment inicial, però ja comença a agafar força. Pagesos i empreses comercialitzadores ja estan en plena tasca. Es desconeixen per ara els resultats de la climatologia extremadament seca dels darrers mesos sobre la producció i els mercats europeus, però sembla que les patateres s’han vist afavorides per les bones temperatures que, així i tot, han provocat que hi hagi patates més prest que altres anys. Això tant a Mallorca com en altres llocs. De moment, la campanya va bé, en quantitat i qualitat, i també pel que fa a la demanda des d’Europa, però, segons diuen a sa Pobla, és molt prest per fer-ne una valoració. No es pot dir blat fins que no sigui dins el sac.

stats