Rècord de contagis a les Balears: 707 casos nous de covid-19 en 24 hores

El Govern acorda amb centres privats intervenir llits d'hospitalització i UCI

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha anunciat aquest divendres que les Balears han assolit "el nombre de casos de covid-19 més elevat d'ençà que va començar la pandèmia, amb 707 en les darreres 24 hores", 397 més que dijous. Així mateix, Gómez ha explicat en una roda de premsa que la taxa de positivitat també ha arribat a la xifra rècord, amb un 12,95% de les PCR fetes entre ahir i avui. De moment, no s'ha detectat cap cas de la soca britànica, ha aclarit la consellera. Avui s'han sumat dues morts més per coronavirus a les Illes i ja se n'acumulen 483.

La situació hospitalària també continua tensant-se. A les Unitats de Cures Intensives hi ha 104 persones ingressades –tres més que dijous–, la qual cosa suposa "un 58% d'ocupació", ha explicat Gómez, "dels 302 llits que es poden tenir". Així mateix, hi ha un total de 339 persones hospitalitzades en el conjunt de l'Arxipèlag, quatre menys que ahir. I s'espera que les xifres empitjorin: "Sabem que un 8% dels casos ingressen a planta i un 1%, a UCI". 

Acord amb centres privats

Per això, la Conselleria de Salut ja ha arribat a un acord amb els centres sanitaris privats per intervenir "determinats llits d'hospitalització i d'UCI", ha assenyalat la consellera, que ha avançat que dilluns es concretaran el nombre de places afectades. "El sistema sanitari públic encara té molta capacitat per poder ampliar els llits, però volem ser previsors", ha afegit Gómez.

La membre de l'Executiu autonòmic no ha reconegut que aquesta mesura es prengui per manca de personal sanitari, sinó que es tracta d'una "previsió i una planificació davant l'increment de casos". Sigui com sigui, cal recordar que els pacients de centres públics que es derivin als privats seran atesos també per personal privat. Així mateix, la Conselleria encara descarta medicalitzar l'hotel Palma Bay. 

Pel que fa a la incidència acumulada a 14 dies, la consellera ha informat que és de 574 casos per cada 100.000 habitants a les Balears, mentre que la de set dies és de 287 casos. Si bé "Formentera s'està estabilitzant i Menorca es recupera", Mallorca i Eivissa encara preocupen. La primera té una incidència acumulada a 14 dies de 608 casos i la segona, de 479.

En total, ja s'han notificat a les Illes 39.619 casos de covid-19 i hi ha 9.426 atesos a hores d'ara pel Servei de Salut. En les darreres hores s'han fet 5.459 proves diagnòstiques i, en total, des del mes de març, 828.629.

Davant aquesta situació, el batle de Palma, José Hila, ha declarat en una roda de premsa aquest divendres al matí que no descarta fer nous cribratges a Ciutat. Es duran a terme en funció de la incidència acumulada de cada barri. Pel que fa al darrer que es va posar en marxa i que continua actiu, el de Son Serra-la Vileta, Hila ha demanat que hi vagin més joves a fer-se la prova, perquè majoritàriament hi va gent gran.

Tres morts en residències

Per illes, a Mallorca s'han detectat 485 positius nous en les darreres 24 hores. Hi ha 308 ingressos a planta actius; 93 a les UCI i 8.004 en seguiment per Atenció Primària. A Eivissa s'han trobat 173 noves proves positives. Hi ha 27 ingressos a planta actius; 7 a les UCI i 746 de derivats a Atenció Primària.

Les menys afectades són la petita de les Pitiüses i Menorca. En aquesta darrera, les noves proves positives d'avui han estat 45, hi ha quatre persones ingressades a planta i quatre a l'UCI, mentre que 201 estan en seguiment per part d'Atenció Primària. A Formentera hi ha hagut quatre noves proves positives i Atenció Primària segueix 35 pacients.

A les residències de gent gran hi ha 115 usuaris amb el contagi actiu, 104 dels quals estan hospitalitzats. Les defuncions d'usuaris de geriàtrics puja a 221, tres més que ahir. Els professionals contagiats d'aquests centres són 83 i en el conjunt de sanitaris, 211. A més, n'hi ha 426 en vigilància.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF