Els sindicats demanen allargar els ERTO, mentre que la CAEB apressa a recuperar el turisme

La presidenta de la patronal assegura que "és tan important protegir la salut de les persones com mantenir la de les empreses"

Les dades de l'atur d'abril publicades aquest dimarts han mostrat l'impacte real de la crisi sanitària del coronavirus en l'economia balear i espanyola. L'augment d'un 62% de les persones aturades a les Balears ha fet que UGT qualifiqui de "catastròfiques les xifres" i que, juntament amb Comissions Obreres, demani la pròrroga de les condicions dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), que ja afecten el 30% dels assalariats de les Illes.

En una línia molt diferent ha reaccionat la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), que apressa a "impulsar l'activitat en sectors capaços de satisfer la demanda interna i, en paral·lel, a accelerar la recuperació del turisme" a l'Arxipèlag, segons ha informat Efe. La presidenta de la patronal, Carmen Planas, ha assegurat que "és tan important protegir la salut de les persones com mantenir la de les empreses per evitar que aquesta crisi no desemboqui en una d'imprevisible magnitud".

Així mateix, la secretària d'Acció Sindical i Comunicació d'UGT, Ana Landero, afirma que les dades mostren els efectes "devastadors" del coronavirus en l'ocupació. Juntament amb això, assegura que l'augment de l'atur ha provat la "vulnerabilitat" i la "fragilitat" del mercat laboral balear, basat en la contractació temporal i precària, fet que ha aconseguit que l'Arxipèlag arribàs a la xifra rècord de tot l'Estat.

L'economia de les Balears perd 1.640 milions d'euros en un mes i mig

La CAEB i CCOO han coincidit, malgrat tot, a recordar que el nombre de persones desocupades i la pèrdua d'un 8,7% de l'ocupació no inclou les 141.614 persones afectades per un ERTO a les Balears. Això significa que "mai no hi havia hagut tanta gent cobrant del SEPE i que, per tant, la situació econòmica que vivim pot ser qualificada com la pitjor de la nostra història", indica el sindicat.

Segons Carmen Planas, ja estan afectades empreses que operen a tot l'Arxipèlag i en tots els àmbits de l'activitat, de les grans a les més petites i el conjunt dels autònoms. Davant això, aposta per "reactivar l'activitat de les empreses i sectors capaços d'impulsar la demanda interna per tal d'evitar el col·lapse econòmic de la Comunitat", però "garantint la salut dels treballadors".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF