El món cultural demana més coordinació i mesures contra la precarització del sector

El Govern assegura en la reunió del Consell Assessor d'aquest àmbit que es fa feina en aquest sentit 

A la primera reunió de la legislatura del Consell de Cultura, els representants del sector han incidit en el paper coordinador del Govern i en "la precarització i la sostenibilitat de la cultura", ha assenyalat la delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas. "Nosaltres ja hi prenem mesures. Per exemple, la implantació de les arts escèniques a les escoles és una mesura directa perquè crea feina a tot el sector".

Solivellas també ha assegurat que tenen l'objectiu que Can Oleo esdevingui una casa de cultura els dissabtes dematí. "Això també dona feina", diu. D'altra banda, ha explicat que la Comissió de crítics demana estudis profunds de les col·leccions d'art. "Ja hem començat a crear una comissió de patrimoni per estudiar la col·lecció pictòrica i escultòrica que té el Govern per saber quines són les seves fortaleses i febleses", comenta la delegada de Cultura. Tenir aquesta informació permetrà, segons Solivellas, "explicar un relat de qui som els baleàrics".

La delegada de Cultura ha recordat que entre les línies estratègiques d'aquesta legislatura hi ha la millora dels equipaments. Una de les intervencions, assenyala, es farà a Can Sales amb la instal·lació d'un sistema de radiofreqüència per modernitzar els préstecs de llibres. Solivellas ha explicat que a l'Arxiu del Regne també es farà una inversió informàtica perquè els fons es puguin consultar. "Era una petició que demanaven els investigadors". Alhora, manté que s'han de posar en marxa dues exposicions: "un préstec que hem demanat a la Biblioteca de París, l' Atles català, que és cabdal dins de la cartografia dels segle XIV, i les Germanies, que fan 500 anys", ha apuntat Solivelles. També ha comentat que es materialitzarà l'objectiu de transversalitzar la cultura amb projectes amb altres institucions, com és el de la implantació de les arts escèniques i de l'audiovisual a les escoles o el projecte de dramateràpia, adreçat a dones que han patit violència masclista. 

Amb relació a la coordinació, el que reclama el sector, diu Solivellas, és "el paper de coordinador del Govern i s'insta Madrid amb totes les peticions que ens fan els centres que no depenen de nosaltres".

El Consell de Cultura és un òrgan assessor que es reuneix de manera ordinària dues vegades a l'any i hi participen representants del sector i de la FELIB i de tots els consells insulars. El pressupost de Cultura per a l'any 2020 és de 33,8 milions, que representa una pujada del 5% respecte de l'any anterior.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF