Societat 22/07/2020

El CSIC absorbirà l'Oceanogràfic per afrontar-ne la crisi

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, diu que la mesura assegura el "futur" d'un ens que a les Balears té un deute de 260.000 euros

Ara Balears
2 min
L'entrada principal de l'edifici del Centre Oceanogràfic de les Balears, al port de Palma.

PalmaEl Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) absorbirà l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) per "assegurar-ne el futur", segons ha explicat el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, en el ple del Congrés d'aquest dimecres, d'acord amb l'agència Efe. La institució centenària pateix una greu crisi i, de fet, el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB), que depèn de l'IEO, té un deute de 260.000 euros i el seu president, Antoni Quetglas, va presentar la dimissió a principi de juny malgrat continuar en el càrrec temporalment a petició de la direcció de l'IEO.

Duque ha informat que el CSIC també absorbirà l'Institut Geològic i Miner d'Espanya i l'Institut Nacional d'Investigació i Tecnologia Agrària i Alimentària. Els dos centres també acumulen anys de problemes de gestió administrativa i deixaran de ser organismes públics d'investigació independents. El ministre ha dit que l'IEO necessitava reformes estructurals i que hi ha consens sobre la necessitat de fer una millora pel que fa al seu règim jurídic per mantenir la qualitat de les investigacions i l'assessorament tècnic.

"Hem estudiat les possibles opcions viables a curt termini i l'elegida ha estat que aquests organismes públics tinguin un marc jurídic més favorable", segons ha dit Duque, qui ha afegit, que malgrat passar a dependre del CSIC, continuaran mantenint el seu nom i totes les activitats. També conservaran una comissió rectora amb representants dels ministeris i els sectors implicats. "La integració implicarà una gestió administrativa més àgil i eficaç", segons ha considerat el ministre.

La centralització i la burocratització "fins i tot autoimposada" són els principals esculls a l'hora de gestionar l'ens, segons va explicar a l'ARA Balears l'expresidenta del COB, Salud Deudero, que va dimitir el 2018. De llavors ençà l'estat del COB no ha canviat gaire. De fet, encara esperen una resolució de Madrid per poder pagar les despeses diàries d'enguany, perquè ara no poden reemplaçar ordinadors, cadires ni paper higiènic.

"El nostre pressupost anual és d'uns 60 milions d'euros, que s'han de repartir entre deu centres de tot l'Estat, però tenim 80 milions que no ens deixen agafar", com afirmà Quetglas a aquest diari, recordant que els pressupostos actuals estan prorrogats des del 2017.

stats