Societat 15/03/2019

Crisi al Consell d'Eivissa per l’embós de les subvencions esportives i socials

La retirada de competències esportives a David Ribas posa el focus ara sobre Lydia Jurado

I. S.
2 min
David Ribas, que deixa de tenir les competències en esports; Fanny Tur, i Fernando Gómez, director insular d’Esports.

EivissaEl president del Consell d’Eivissa, Vicent Torres, va signar dimarts passat un decret pel qual s’adjudicava les competències en matèria d’esports després d’anys d’embós en matèria de subvencions als clubs esportius, el deute dels quals supera ja el milió d’euros corresponents a les temporades 2016, 2017 i 2018. Així, Torres retirava les competències en aquesta matèria al conseller de Guanyem, David Ribas, que continuarà gestionant Cultura, Patrimoni i Joventut.

No va fer el mateix Torres amb el director insular d’Esports, Fernando Gómez (Podem), el qual mantindrà el càrrec, encara que ara dependrà de vicepresidència. Segons Gómez, la decisió es prenia després de diverses reunions mantingudes amb tècnics de la institució i Presidència, reunions a les quals no va ser convidat el conseller David Ribas, qui va conèixer la notícia una vegada signat el decret, això malgrat que Podem i Guanyem formen part d’una mateixa candidatura. L’acostament de Podem al PSOE i la seva desvinculació de Guanyem ja es va fer palpable amb la dimissió del conseller de Medi Ambient, Miguel Vericad, el maig de l’any passat, després d’haver trencat la disciplina de vot del pacte de govern establert amb el PSOE.

L’impagament de les subvencions fa temps que el denuncien clubs esportius com el Handbol Club Eivissa, el qual assegura que el deteriorament en les subvencions ha estat gradual fins enguany, en què la situació, segons indica el seu president, Jesús Prieto, es va fer insostenible. “Fins fa tres mesos no sabíem ni la quantitat assignada. Extraoficialment, Fernando Gómez em va dir fa tres mesos que seria d’uns 25.000 euros i que en un parell de setmanes es publicaria, però encara no s’ha publicat, per la qual cosa si es fes efectiva ja i seguint els terminis normals, no crec que cobràssim abans de juny, per això dubt que cobrem abans de la fi de la legislatura”, assegura Prieto.

També des del Partit Popular s’havia demanat la reprovació de Ribas per aquests impagaments el setembre de 2018. Ara, després de la decisió del president del Consell, els populars critiquen el que qualifiquen d’“inoperància, ineficàcia i incapacitat” de Vicent Torres i insisteixen en la necessitat d’apartar també la consellera Lydia Jurado de l’àrea de Benestar Social, la qual també acumula impagaments de subvencions i un retard de dos anys en la gestió de concerts amb entitats. Propostes similars varen fer Ara Eivissa, Esquerra Unida i Proposta per Eivissa.

Per part seva, la vicepresidenta primera del Consell i portaveu de Podem-Guanyem, Viviana de Sans, ha negat que la retirada de les competències d’Esports a Ribas signifiqui “cap crisi”; el mateix va dir Fernando Gómez. Podem i Guanyem no concorreran junts a les pròximes eleccions municipals a l’illa.

stats