Societat 27/09/2018

Creu Roja va atendre quasi 100.000 persones el 2017

L'hospital va augmentar un 35% l'activitat respecte de l'any anterior

C. Amengual
3 min
Voluntaris de la Creu Roja / Europa Press

PalmaCreu Roja de les Illes Balears ha presentat aquest dijous el resum de l'activitat del 2017, que el darrer any ha augmentat un 8,4% respecte de l'exercici anterior. S'han arribat a atendre fins a 99.149 persones.

El president de l'entitat a les Illes Balears, Toni Barceló, ha afirmat que les dades "assenyalen una millora progressiva de la situació general de vulnerabilitat". En la compareixença d'aquest dimarts, Barceló ha volgut destacar la "gran passa" de l'hospital, amb un gran creixement del 35% respecte de l'any anterior i arribant als 36.336 pacients.

Això s'ha aconseguit gràcies a una major integració de l'hospital, que és "privat, benèfic i sense ànim de lucre", dins la xarxa hospitalària pública, a una major derivació de serveis i a l'ampliació dels marcs de col·laboracions que han aportat estabilitat, segons Barceló. El president defineix el 2017 com "un any ha suposat la consolidació de la trajectòria de reequilibri, iniciada a finals del 2015 després d'una situació de declivi molt delicada que havia començat el 2002".

El nombre de persones beneficiades de la Intervenció Social és de 25.263 i ja suposa gairebé una tercera part del total. Aquest sector inclou les persones discapacitades, les dones amb dificultat social, la població reclusa, els refugiats, la gent gran, l'atenció a la drogodependència i les persones en extrema vulnerabilitat, a més d'altres col·lectius. Pel que fa a les persones ateses en temes de salut, socors i emergències, la xifra és de 10.786.

A banda de la cobertura de les necessitats bàsiques i de la inversió en Salut, Creu Roja destina també una significativa part de les seves accions a projectes de joventut, formació i ocupació. En total, el 2017 es varen atendre 16.111 persones en projectes de joventut, 4.938 alumnes participaren en els programes de formació i 1.376 adults en els programes d'ocupació. Els programes enfocats en la igualtat d'oportunitats per a l'èxit escolar i en una criança amb totes les condicions perquè la família pugui tirar endavant són també importants. El 2017 joventut va rebre més de 1.000 ajudes en beques i taxes de guarderia.

Toni Barceló i Juana Lozano en la presentació d'aquest dijous. / C. A.

La coordinadora autonòmica de Creu Roja a les Illes Balears, Juana Lozano, ha posat l'accent en què les persones ateses són dones en el 60% dels casos. Aquesta xifra es manté si s'analitzen alguns projectes per separat, com per exemple, la bretxa és la mateixa en les ajudes que cobreixen les necessitats bàsiques, en els casos d'extrema vulnerabilitat. La diferència també es fa visible en les pensions, ja que les de les dones majors són molt menors a les dels homes, segons la coordinadora. Per aquests motius, Creu Roja ha activat projectes específics per donar major suport a les dones en situació de vulnerabilitat en tres situacions concretes: dones que sofreixen violència de gènere i dones prostitutes o en xarxes de prostitució.

En el cas dels refugiats, la tendència s'inverteix, amb un 61% d'homes i un 39% de dones refugiades. En total, han estat 479 les persones refugiades ateses el 2017. D'aquestes, 230 arribaren en pastera. Pel que fa al perfil de les famílies, és habitual que diversos membres del grup es trobin sense feina o amb un treball inestable o d'economia submergida. També hi ha situacions de vulnerabilitat en famílies monoparentals i persones soles, sobretot d'edats més avançades.

Quant als recursos humans, el personal laboral ha augmentat un 4,7% i actualment està compost per 424 treballadors, 93 dels quals a l'hospital Creu Roja. Mentrestant, el voluntariat ha disminuït un 5,9%, de 3.385 a 3.195, i els socis s'han incrementat fins a arribar als 30.702, un 4.9% més que el 2016. Finalment, és remarcable que hi ha hagut 24.009 beneficiaris de la cooperació internacional. Lozano també ha destacat el compromís de l'entitat amb el medi ambient, ja que enguany es compleixen 10 anys del desenvolupament del seu pla de medi ambient.

stats