La creació del Col·legi de Docents suscita diferències entre els sindicats

L'STEI i Alternativa el veuen molt positiu, mentre que CCOO no veu clar com es podran teixir aliances si es tracta d'una institució gremial 

L'aprovació, aquest dimarts, per part del Parlament  de modificar la Llei de col·legis professionals per tal de possibilitar la creació del primer Col·legi Professional de Docents a l'Estat suscita diferents opinions entre els sindicats educatius. L'STEI i Alternativa el veuen molt positiu, mentre que CCOO no veu clar com es podran teixir aliances si es tracta d'una institució gremial.

D'entrada, des de l' STEI,  Cosme Orell veu positiu que qualsevol organisme es pugui sumar al món educatiu per millorar-lo. "Donam la benvinguda a aquesta notícia, però encara hem de llegir la modificació al BOIB", explica. 

Així i tot, el delegat del sindicat amb més representació vol recordar que " reivindicam  que som un sindicat de  caràcter  sociopolític, per això en cap cas no volem limitar-nos als aspectes laborals i no podem renunciar a incidir a través del Consell Escolar de les Balears sobre  qüestions   pedagògiques ". 

En la mateixa línia s'ha mostrat Miquel Àngel Santos, d'Alternativa . Molts dels seus membres, com explica Santos, han participat en la iniciativa o han donat impuls per promoure-la, tot i que de manera individual".

Per part seva, el delegat de CCOO, Toni  Baos , s'hi mostra més crític, tot i que dona la benvinguda a la iniciativa perquè considera que " necessitam  aliances progressistes per poder lluitar contra les  lamentables  xifres d'abandonament escolar". 

Baos  destaca que n'han de llegir "la lletra petita", perquè la creació d'aquest col·legi els suscita "incògnites". El sindicalista considera que "serà un ens gremial que no serà elegit pel conjunt de treballadors educatius i no podrà estar a una mesa sectorial perquè no és un sindicat". A més, afegeix que la col·legiació no és obligatòria, de manera que "només representarà els seus membres i no serà plural". 

Sobre la modificació de la llei

Segons fonts del Govern, l’objectiu del Col·legi de Docents és donar un impuls a la docència com a professió i que serveixi, també, per millorar la tasca educativa, ja que permetrà l’autoregulació dels docents, els quals podran compartir recursos i un codi ètic.

El col·legi agruparà els professionals que estiguin habilitats per a l'exercici de mestre d'Educació Infantil i Primària, professor de Secundària i Universitat, i serà de col·legiació voluntària

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF