Societat 05/04/2020

Armengol demana a Sánchez un pla per reflotar el sector turístic després de la crisi sanitària

La presidenta balear també ha sol·licitat al president espanyol que un representat de les Illes participi en el disseny del desconfinament

Maria Fuster
3 min
la presidenta Armengol durant la videoconferència amb Pedro Sánchez i la resta de presidents i presidentes autonòmiques

PalmaLa presidenta Francina Armengol ha demanat a Sánchez un "pla específic de protecció del sector turísitic". Armengol ha explicat que les Illes Balears poden ser de les comunitats més afectades econòmicament arran la crisi sanitària i ha assegurat que la sol·licitud "ha estat acollida amb interès". D'altra banda, Sánchez ha acceptat la petició de la presidenta balear de participar en el disseny de l'estratègia de descofinament, tot i que la presidenta ha indicat que encara "no és moment per parlar-ne", perquè el "tancament fa possible aquestes millors xifres sanitàries". En aquest sentit, ha dit que "les Illes donen suport al confinament proposat pel Govern espanyol fins al 26 d'abril".

La presidenta, en la seva compareixença després de reunir-se per videoconferència amb el president del govern d’Espanya, Pedro Sánchez, i la resta de presidents autonòmics, ha recordat que de la crisi econòmica del 2008 "vàrem ser els que més prest en varen sortir". Segons la presidenta, ara "ens pot passar just el contrari", pel pes que té el turisme en l'economia balear. "Tots sabem la situació mundial que es viu". Per aquest motiu, la presidenta ha destacat la necessitat de posar en marxa un pla específic del sector per a tot Espanya, però sobretot per a les comunitats que major dependència tenen del turisme. "Necessitam que ens ajudin a reflotar aquest sector fonamental per a la nostra economia", ha remarcat. Així mateix, Armengol ha sol·licitat tant per a les Balears com per a les Canàries perllongar les condicions de protecció dels treballadors, que es puguin acollir a ERTO, i que la liquiditat de les empreses hauria d'anar més enllà de l'estat d’alarma, "fins a recuperar el pols turístic, el pols industrial i el de serveis".

La presidenta també ha demanat, i ha estat acceptat pel president Sánchez, "la necessitat de participar, amb una persona de referència, en el plantejament de com es farà el desconfinament". Armengol assegura que amb tot l’equip sanitari s'està treballant per plantejar propostes específiques que també, afirma, es duran a terme amb el consens dels agents socials i econòmics.

A més, Armengol ha traslladat una petició al president del govern espanyol perquè els treballadors de les empreses no essencials de Balears puguin continuar acollint-se fins al 26 d'abril a les mateixes condicions que va establir el govern espanyol quan va obligar els treballadors no essencials a quedar a casa. Sánchez ha anunciat que el diumenge 12 d'abril aixecarà aquesta mesura. D'altra banda, Armengol ha destacat que el Govern balear, sindicats, CAEB i PIMEM varen lluitar per aconseguir que els fixos descontinus puguin acollir-se a les mateixes mesures.

Preocupació per la liquiditat

La presidenta balear ha mostrat preocupació per la liquiditat. Afirma que és necessària per als comptes públics de les diferents administracions. Així, ha reclamat que el govern espanyol avanci l'ingrés del sistema de finançament autonòmic i ha lamentat que el de març encara no ha arribat. També demana que per a les Illes sigui possible un endeutament extraordinari i que els romanents dels consells insulars i dels ajuntaments "es puguin emprar tots sencers, no només el del 2019 i un 20%".

Més mascaretes i més proves

La presidenta Armengol ha informat que el Govern balear continua fent gestions amb els proveïdors de la Xina i espanyols, i que s'espera que arribi un avió amb un milió de mascaretes més aquest dilluns, 6 de març. Sobre la necessitat de dur aquesta protecció, ha assegurat que a les Illes es continuen seguint les recomanacions de l'OMS, però que és un tema que està damunt de la taula.

Quant a les proves d'anticossos, Armengol ha informat que n'arribaran 10.000 més -ja n'havien arribat 10.000-, les quals permetran continuar fent proves. Actualment s'ha ampliat la recollida de mostres sobretot a les residències. "Hem augmentat les PCR, de manera íntegra al personal i a tots els residents", ha afirmat Armengol. D'altra banda, ha assenyalat que el milió de proves d'aquest tipus que ha adquirit el govern espanyol és totalment insuficient si l'objectiu és localitzar la població contagiada asimptomàtica, i així ho ha traslladat a Sánchez.

stats