ESPECIAL PIRINEUS CATALANS
Societat 28/08/2020

En cotxe des de la mar fins als cims

Arran de la costa s’hi ubiquen paratges encantadors i cales i pobles tenyits de blanc

- J. S.-
4 min
Road Trip En cotxe des de la mar fins als cims

Oblidau els prejudicis. Us equivocau si pensau que els Pirineus només ofereixen rutes per a la gent que està en bona forma física i vol fer esports extrems. Hi ha mil recorreguts possibles i adapatats a qualsevol nivell. Camins i carreteres que fan obrir els ulls per poder captar tot el que es pot veure des de la finestra d’un cotxe o d’una caravana. I en acabar el viatge, de ben segur que els paisatges que haureu contemplat no cabran en el retrovisor.

La ruta pot començar a la comarca més oriental de Catalunya: l’Alt Empordà. La Mediterrània és el port d’entrada als Pirineus. I els pobles de Cadaqués, Figueres, Castelló d’Empúries i el Port de la Selva en donen testimoni. Aquest entorn guarda racons on sembla que el temps s’ha aturat de córrer, a més d’importants jaciments arqueològics com el d’Empúries, on es varen establir grecs i romans. A tota la comarca la història hi ha deixat com a testimonis pobles i construccions medievals, a més d’altres mostres d’art que arriben a la contemporaneïtat més absoluta. Si és això el que cercau i us interessa el surrealisme, trobareu el vostre paradís al Teatre-Museu Dalí, a Figueres.

Però arran de mar també s’hi ubiquen paratges encantadors i cales i pobles tenyits de blanc. Si voleu colors més vius, trobareu totes les tonalitats de verd al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. I si us agrada contemplar l’horitzó marí, ho podreu fer dalt dels penya-segats esquerps del Parc Natural del Cap de Creus. I la ruta continua per carreteres secundàries i totes les dreceres de camins de terra que marquen els GPS.

Ben a prop, hi trobareu un altre dels parcs naturals imprescindibles de Catalunya. És el Parc Natural de la zona volcànica de la Garrotxa. Allà, no només es pot trobar una ermita dins un dels cràters accessibles, sinó que també hi ha la Fageda d’en Jordà, paisatge canviant al llarg de l’any on hi ha una ermita testimoni del romànic més amagat de la Garrotxa.

Valls i cims

El camí continua terra endins i enfilant les rutes serpentejants característiques de les carreteres de muntanya. Si estau cansats de conduir, podeu fer una aturada i pujar a la Vall de Núria amb el tren cremallera des de diferents estacions. Però si el que us interessa és continuar a la carretera, les valls de Ribes i de Camprodon estan esquitxades de pobles encantadors que us acolliran amb els braços oberts.

Sou a les portes de la Cerdanya; un trajecte d’una hora per la N-260 o la GI-400 separa Ribes de Freser de la collada de Toses, un port de muntanya a 1.800 metres d’altura. Aquest és el punt d’accés a algunes de les estacions d’esquí més clàssiques dels Pirineus, com Masella i la Molina, on podreu pujar amb telecadira fins a 2.500 m per gaudir de vistes panoràmiques a qualsevol moment de l’any, i també a les estacions de Guils Fontanera i Lles, especialitzades en l’esquí de fons. I no us penseu que aquestes estacions només ofereixen activitats durant l’hivern. Amb la calor primaveral es fon la neu que cobreix les pistes durant la temporada d’esquí. Així es desvetlen paratges increïbles, amb vistes panoràmiques de la serralada del Cadí i de la vall de la Cerdanya. I per gaudir-ne no fa falta caminar durant hores, podeu arribar-hi amb el vostre vehicle i contemplar la immensitat dels Pirineus i gaudir dels serveis que funcionen durant tot l’any a les estacions d’esquí i muntanya dels Pirineus de Catalunya. I si voleu continuar gaudint de la natura, també podeu arribar fins al Parc Natural del Cadí-Moixeró, que té com a centre un dels cims més llegendaris del Pirineu, el Pedraforca.

La ruta continua cap a Berga per la carretera C-16. Hi trobareu 13 miradors amb paratges que corprenen. Arribau-hi amb les càmeres i els telèfons ben carregats, perquè no podreu resistir la temptació de compartir imatges de les immenses valls i els cims que us acompanyaran en el vostre trajecte. I si preferiu rutes urbanes, teniu a dues passes Berga, Solsona i la Seu d’Urgell, on trobareu l’espectacular catedral romànica. Des de qualsevol d’aquests pobles i ciutats és possible accedir a la Vall d’Aran i a la Vall de Boí. Les cases de pedra amb les teules de pissarra us transportaran a paratges llunyans i escenaris de pel·lícula.

I per acabar el recorregut per les carreteres que recorren el Pirineu català, empreneu un viatge cap a l’edat mitjana. Algunes de les millors mostres d’art romànic del món es troben a la Vall de Boí. Un conjunt de vuit esglésies romàniques i una ermita, reconegudes per la Unesco, a una de les quals podreu gaudir d’una recreació dels frescos originals a la part central a través de l’espectacular tecnologia de video mapping, formen una ruta ideal per seguir el camí per les carreteres del Pirineu català. I per acabar, si us interessen les vistes de postal, pujau fins a l’estació de Boí Taüll. La seva base es troba a 2.020 metres, una de les cotes més altes dels Pirineus, i ofereix vistes increïbles del puig Falcó i de la serra del Cadí. I des d’allà també podreu contemplar el sostre dels Pirineus: l’Aneto. I aquí, en el punt més alt possible, mirau el retrovisor i guardau aquesta vista, que ben segur us farà tornar a descobrir tots els racons dels Pirineus de Catalunya.

stats