INFRAESTRUCTURA DE SANEJAMENT
Societat 17/02/2018

Costa nord: embós en el projecte de depuradora

Santa Margalida manté el torcebraç al Govern, que demanarà a Madrid que desencalli el conflicte

Miquel Barceló
4 min
Costa nord: embós en el projecte de depuradora

Santa MargalidaEl govern central haurà de decidir si finalment executa, ajorna o descarta el projecte de nova depuradora per a Can Picafort, aprovat el 2009, i amb una inversió actualitzada que arriba als 14 milions d’euros. A hores d’ara, la manca d’acord entre Govern balear i Ajuntament de Santa Margalida manté el projecte embossat.

La depuradora de la Platja de Muro, vora l’Albufera i construïda el 1988, tracta les aigües de la costa murera i de Can Picafort i està sobresaturada, segons reconeixen totes les parts immerses en el conflicte intermunicipal, que d’altra banda, des de visions diferents, coincideixen en la necessitat d’ampliar la infraestructura actual.

Les divergències arriben en el model de les noves instal·lacions que han d’alleugerir la depuradora de la Platja de Muro i que també tracta les aigües de Can Picafort. Mentre el Govern balear està per una nova planta a Son Bauló, que abocaria l’aigua depurada a la badia d’Alcúdia, a través d’un emissari de dos quilòmetres, Santa Margalida no accepta més abocaments a la mar, posició que també secunda el GOB, que el 2014 ja hi va presentar al·legacions, durant el període d’exposició pública.

“L’ampliació de la depuradora actual és més viable, mediambientalment, que no continuar contaminant la badia i el torrent de Son Bauló”, segons el batle margalidà, Joan Monjo. Martí Fornés, batle de Muro, adverteix que la depuradora pot rebentar en qualsevol moment si continua suportant la càrrega actual. Avui dia, la planta de la Platja de Muro dona servei a 30.000 places turístiques, a 3.000 de lloguer vacacional i a una població residencial de 14.000 habitants, lluny del sostre previst fa 30 anys.

El 2001 el creixement urbanístic d’ambdues zones (Platja de Muro i Can Picafort) ja va posar damunt la taula la necessitat d’ampliar la instal·lació o fer-ne una de nova. El 2005 es va arribar a un acord institucional entre l’Agència Balear de l’Aigua (Abaqua) i els ajuntaments de Muro i Santa Margalida per tal de construir una planta en aquest darrer municipi.

“Una nova depuradora a Can Picafort és d’importància cabdal per a l’Albufera, que es veu afectada pels vessaments accidentals d’una depuradora infradimensionada, dissenyada per tractar 4.000 m3 diaris, la meitat del cabal que rep en temporada alta”, assenyalen des de la Conselleria. En l’enfrontament institucional, l’Ajuntament margalidà ha denunciat l’incompliment del conveni de 2005 que fixava l’objectiu d’aconseguir una nova depuradora per a la costa nord.

“Hem denunciat el conveni perquè el Govern no l’ha respectat. En 13 anys han recaptat 17 milions d’euros de cànon de sanejament i no n’han revertit cap, amb l’excusa que han de fer una depuradora nova”, es queixa Joan Monjo. “A més -afegeix-, El Pi ha presentat al Parlament una proposta de no abocar més aigües residuals a la mar i s’ha aprovat fer un estudi de reutilització”. Sobre el conveni vigent, Monjo assegura que “els incompliments reiterats són causa de resolució” de l’acord, i recordà que el projecte inicial no preveia cap emissari.

El disseny de la nova depuradora aprovat per Madrid preveu a Son Bauló la planta per a Can Picafort. Al torrent d’aquesta zona és on s’infiltren les aigües depurades de l’estació de la Platja Muro.

En canvi, el batle de Muro, Martí Fornés, creu que “és necessari posar fi a la situació actual de col·lapse i d’abocaments accidentals a l’Albufera, que provenen en gran part del col·lector de Can Picafort”. “ L’any passat, durant els mesos de maig, juny i juliol, la depuradora tractà 7.000 m3 diaris, quasi el doble de la seva capacitat”, alerta Fornés, i avisa dels “greus efectes col·laterals, com la contaminació dels pous de la zona, si es manté la infiltració d’aigua de dubtosa depuració al torrent de Son Bauló”.

Quant a la denúncia del conveni entre Santa Margalida i el Govern, Martí Fornés subratlla que “no es pot resoldre de manera unilateral, per la qual cosa el tema pot acabar en un contenciós”, que evidentment continuaria bloquejant una sortida al greu problema de sanejament. Avui dia, la infraestructura de depuració de la costa nord suposa un amenaça per a l’ecosistema de l’Albufera, per uns, i també per a tota la badia d’Alcúdia, per altres.

Veto i referèndum

El projecte de la nova planta depuradora per a Can Picafort ha passat ja tots els tràmits administratius amb la declaració d’interès ambiental. L’únic fre que hi ha és el veto de Santa Margalida, que a la vegada ha proposat un referèndum perquè siguin els veïns el qui hi tinguin la darrera paraula.

“La zona nord de Mallorca té dos projectes necessaris: un de vital importància com és la nova depuradora de Can Picafort, per alleugerir la planta de la Platja de Muro, i l’altre, l’ampliació de la depuradora de sa Pobla, que va per bon camí amb els terrenys municipals ja disponibles”, explica el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal.

Però fins quan es pot mantenir la situació de bloqueig de la nova planta depuradora de Can Picafort? Vidal diu que dependrà de la decisió de Madrid i anuncia una propera reunió amb la secretària d’Estat de Medi Ambient, María García Rodríguez.

stats