Societat 14/03/2021

Els cossos policials han arrestat gairebé una persona al dia per haver-se saltat les restriccions

D'ençà que es va decretar l'estat d'alarma, s'han fet 353 detencions a les Balears

ARA Balears
2 min
Imatge de la Policia Local de Palma durant l'Estat d'alarma.

PalmaEls cossos policials han arrestat a les Balears gairebé una persona al dia de mitjana per haver-se saltat les restriccions durant el primer any de pandèmia. Segons ha informat l'agència Efe, durant aquests 365 dies s'han fet 353 detencions i, a més, s'han posat 28.426 propostes de sanció pel mateix motiu a l'Arxipèlag.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, les forces de seguretat han detingut més de 12.000 persones des del mes de març de l'any passat i han tramitat més d'1,3 milions de propostes de sanció, d'acord amb el balanç del Ministeri de l'Interior. Les xifres recullen les actuacions tant de la Policia Nacional com de la Guàrdia Civil i les policies autonòmiques i locals durant el primer i segon estats d'alarma.

La primera etapa comprèn el període entre el primer estat d'alarma –del 14 de març de 2020– i el 21 de juny, en què es va establir el comandament únic perquè el Ministeri de l'Interior controlàs les restriccions. Durant aquest temps, els agents varen arrestar 9.173 persones i varen aixecar 1.142.127 propostes de sanció en el conjunt de l'Estat.

La segona etapa va començar amb el segon estat d'alarma, el 26 d'octubre de 2020, i continua en vigor, tot i que ara sense mandat únic. En aquest cas, el balanç d'Interior només recull les actuacions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Aquests cossos varen arrestar fins al 8 de març 2.952 persones i varen emetre 220.296 propostes de sanció.

Atenció a les víctimes de violència masclista

Interior ha recordat que els cossos policials varen centrar la seva tasca, en part, en les persones majors perquè són les més vulnerables. Fins ara, han mantingut 27.934 contactes amb residències i associacions de gent gran. Així mateix, varen mantenir la vigilància davant els casos de violència masclista, atès el risc afegit que suposava per a les víctimes estar les 24 hores del dia amb el seu maltractador.

"Les unitats policials especialitzades varen fer un especial esforç, incrementant els contactes amb les víctimes i controls sobre els autors per procurar una major protecció", indica el Ministeri. D'aquesta manera, varen fer 232.148 controls a autors de maltractament, 336.584 contactes directes amb les víctimes i 702.880 de no presencials.

stats