Les cossieres de Son Sardina, tradició i reivindicació

38 anys després de la seva creació, la colla incorporarà el Ball del Vuit i el Ball del Cós

Les cossieres de Son Sardina combinen tradició i reivindicació. La colla va néixer el 1981 amb l'objectiu de preservar la tradició balear, 38 anys després de la seva creació, i amb la incorporació del Ball del Vuit i el Ball del Cós, la colla pretén reivindicar el paper de la dona en les festes populars mallorquines.

Segons ha explicat la colla a l'ARA Balears,  amb la incorporació d'aquests dos nous balls, es pretén reivindicar "el paper de  la dansa com a patrimoni i símbol identitari de poble". "Les joves sardineres que interpreten els balls, juntament amb el dimoni i els sonadors, posen ritme i color a les festes patronals del barri", han sentenciat. 

A més, també han remarcat que un dels grans objectius d'aquesta colla és reivindicar el paper de les dones en les festes patronals. A través d'un comunicat, la colla ha recordat que durant els 38 anys d'història les figures dels cossiers i de la Dama de Son Sardina sempre han estat interpretats per dones.

Durant l'any passat, la colla de cossieres de Son Sardina ja dugué a terme una campanya reivindicant el paper de la dona amb el lema 'Sí, podem ballar'.

La reivindicació de la colla de cossieres de Son Sardina se suma a la del col·lectiu feminista La Mala Pècora, que aconseguí que, per primera vegada, les dones tinguessin un paper protagonista en la batalla de Moros i Cristians de Pollença.

Les dones defensaran en massa Pollença de l'atac turc

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF