Societat 28/05/2020

Cort reprèn la segona fase de desallotjament de Son Banya

Les obres tenen un cost de 917.575 euros i el termini d'execució és de 45 mesos

Ara Balears
2 min
Entrada del poblat de Son Banya. / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaL'Ajuntament de Palma ha anunciat aquest dijous que ha reprès la segona fase de desallotjament de Son Banya. Cort ha publicat l'anunci de licitació de les obres de demolició dels 95 albergs que encara queden al poblat, on viuen unes 85 famílies. Les obres tenen un cost de 917.575 euros, el termini d'execució és de 45 mesos i les ofertes es poden presentar fins dia 16 de juny a les 14 h.

La demolició havia quedat aturada a causa de l'estat d'alarma. L'Ajuntament ha assenyalat que, a diferència de la primera fase, en aquesta ocasió els esbucaments no es faran per albergs sinó per illes per millorar la seguretat i l'efectivitat del procés. Una vegada enderrocades s'hi construirà un talús per evitar que s'hi tornin a alçar noves construccions.

"L'enderrocament per albergs de manera individual presentava grans dificultats quan, per manca d'informació detallada de les construccions, apareixien estructures compartides entre els albergs o construccions no documentades. L'experiència de la primera fase ens permet afrontar aquesta nova etapa de desallotjaments amb més garanties", ha exposat el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera.

Cort estima que 68 de les 85 famílies que hi resideixen necessitaran ajuda per trobar una alternativa residencial, ja sigui amb un habitatge o amb una ajuda econòmica. Inicialment el programa de desallotjament va preveure arribar a un total de 80 famílies que necessitarien ajuda social, i en la primera fase han entrat al programa 12 famílies: vuit varen ser reallotjades en habitatge públic en règim de lloguer, tres varen rebre ajudes econòmiques (amb un cost aproximat de 3.000 euros cadascuna) i una família rebutjà l'habitatge que se li havia adjudicat.

"La nostra ciutat no es pot permetre tenir un nucli de pobresa i exclusió social com aquest. Per això continuam fent feina perquè el poblat de Son Banya sigui un solar a final del 2021. És el nostre objectiu i no defallirem", ha conclòs Noguera.

La primera fase del procés d'esbucament del poblat va començar el juliol del 2018 i va acabar el març del 2019. Aleshores, es varen executar 42 ordres de desnonament, i varen sortir del poblat 28 famílies (68 adults i 49 nins). En total, s'esbucaren 31 albergs.

stats