PATRIMONI
Societat 15/11/2014

Els veïns diuen que Cort permet a Acciona buidar el talús del Jonquet

L’Associació de Veïns al·lega contra el pla que permetrà augmentar un 50% la població del barri

Mercè Pinya
2 min

PalmaL’Associació de Veïns del Jonquet veu en el Pla Especial de Protecció (PEP) aprovat inicialment per l’Ajuntament de Palma una passa més per consolidar els drets de les promotores de l’actuació urbanística que està prevista al barri, impulsada principalment per Acciona, però també per una segona empresa que té un solar a prop dels rentadors. En total, 105 cases noves, 506 places d’aparcament i 1.300 metres quadrats de centre comercial. Un projecte que ja va ser criticat també pel Col·legi d’Arquitectes i que ocuparà 11.679 metres quadrats, xifra que suposa un 43% de la superfície del conjunt històric. “L’endemà que s’aprovi definitivament estam segurs que s’entraran les peticions de llicències a l’Ajuntament que donaran peu a indemnitzacions”, va apuntar ahir el portaveu de l’Associació de Veïns, Pep Balaguer.

L’Associació de Veïns ha presentat 14 al·legacions contra aquest Pla Especial de Protecció que, consideren, “consolida la destrucció del barri, incompleix la declaració del barri de Bé d’Interès Cultural”. Pensen que no hi ha hagut transparència en la tramitació del pla i que manca informació, com ara un estudi geomorfològic del terreny del talús, la plataforma natural que sustenta el barri i que serà foradada per fer-hi uns aparcaments i un centre comercial “coronats per una plataforma artificial”. Apunten, igualment, la manca de participació ciutadana: “S’ha tingut al marge la població del conjunt històric”, diuen.

Estan preocupats i desconfien pel fet que els arquitectes redactors del PEP siguin els mateixos que testificaren en el plet d’Acciona en contra de la declaració de BIC. “Les persones que en teoria col·laboren en la redacció del PEP són les mateixes que argumenten que el Jonquet no mereix la declaració de BIC i que no hi ha res a protegir llevat dels molins”.

Sobretot denuncien que el PEP “fa prevaler els interessos privats” i incompleix la declaració de BIC i la Llei de patrimoni històric, “perquè és un pla urbanístic que no protegeix el conjunt històric, sinó que ben al contrari es basa en la construcció de dos projectes urbanístics que el desvirtuen totalment i no compleixen els paràmetres d’edificació respecte d’edificabilitat màxima, nombre màxim de plantes i índex d’ús residencial”.

A més, asseguren que no s’ha tingut en compte l’impacte que tindrà al barri el gran nombre d’aparcaments ni l’augment de la població de més d’un 50%. Si es compten 3 habitants per a cada una de les 105 cases, serien 315 que se sumarien als 697 censats al barri, un impacte que, temen, no el pugui assumir un conjunt tan delicat com el Jonquet.

stats