Societat 02/09/2021

Cort finança l'atenció a la violència masclista per damunt del mínim d'inversió per primera vegada

L'actual equip de govern de l'Ajuntament de Palma ha incrementat un 92% el pressupost del servei d'acolliment d'ençà que va començar la legislatura

ARA Balears
3 min
Una víctima de violència masclista fotografiada en el marc d'un reportatge de l'ARA, fa dos anys.

PalmaL'Ajuntament de Palma farà per primera vegada una inversió en serveis d'atenció a les violències masclistes per damunt del mínim que estipula la Llei 11/2016 del 28 de juliol d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears. El finançament d'1.125.337,74 euros pel Servei d'Acolliment Municipal per a Víctimes de Violència de Gènere –una de les dues línies que té Cort per atendre les víctimes– permetrà cobrir les ràtios que exigeix la llei d'una plaça per cada 3.500 dones majors de 18 anys. Així, es passa de les 49 places a l'inici de la legislatura a 74, mentre que la ràtio recomanada per llei és de 56.

L'àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI ha redactat els nous plecs per als dos serveis municipals que té l'Ajuntament de Palma per atendre les violències masclistes: el Servei d'Acolliment Municipal a Víctimes de Violència de Gènere (SAMVVG) i el Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violències Masclistes (SAIVM). Per una banda, Cort ha incrementat un 92,31% el pressupost anual que es destina al SAMVVG, que és un servei social, residencial i temporal per a les dones en situació de violència masclista dins l'àmbit de la parella o exparella i per a les persones que estiguin a càrrec seu.

25 places més

Concretament, el nou contracte destina 1.125.337,74 euros cada any a aquest servei, una xifra que gairebé duplica la de l'inici de legislatura, quan era de 585.141,35 euros l'any. Així, hi ha hagut un increment d'inversió de 540.196,39 euros anuals. Gràcies a aquest finançament s'aconsegueix cobrir les ràtios exigides per llei d'una plaça per a 3.500 dones majors de 18 anys i quasi es dupliquen les places, arribant a 74 distribuïdes entre el casal i diferents pisos.

Quant als professionals, el nou contracte permet incrementar el nombre d'hores setmanals d'atenció un 52% i passen de les 436 hores setmanals a inici de legislatura a 704,5 hores ara. L'equip del SAMVVG l'integren una coordinadora, un psicòleg, treballadores socials, educadors socials, monitores, auxiliars administratius i de manteniment, personal de neteja i un conserge.

Un 121% més de pressupost

Per altra banda, el nou contracte del Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violència Masclista (SAIVM) suposa una pujada d'un 121,78% en el pressupost respecte de la quantitat que s'hi destinava l'any 2012, 902.301,56 euros més en xifres absolutes. Això representa un increment de 495.464,29 euros anuals. Aquesta pujada ha permès també duplicar les hores setmanals del personal del SAIVM, que passen de ser 340 a 680. L'equip de professionals d'aquest servei està integrat per psicòlegs, treballadors socials, educadors socials, auxiliars administratius, un jurista, treballadors socials i personal d'acompanyament, a més d'una directora. Una de les novetats és que el nou equip suma la figura d'un jurista als serveis.

Així mateix, el batle de Palma, José Hila, i la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, han explicat les millores en el SAIVM, que fins ara rebia el nom de Servei d'Atenció Municipal a Víctimes de Violència de Gènere. Aquest canvi implica una ampliació del nombre de persones que es poden beneficiar d'aquest recurs. Si bé fins ara només atenien violències masclistes, a partir de desembre hi podran acudir víctimes de violència masclista, violència domèstica i familiar, violències sexuals, tràfic de persones amb finalitat d'explotació sexual i prostitució, feminicidis i assetjaments sexuals, entre d'altres.

De 667 expedients a 930

El Servei d'Atenció a Víctimes de Violència Masclista és un servei que fa atenció social i ambulatòria integral a dones i infants afectats per la violència masclista i als homes que volen deixar de ser perpetradors. Aquest recurs ha experimentat un increment en el nombre de persones ateses de manera constant: ha passat de tenir 667 expedients oberts l'any 2015 a 930 expedients l'any 2020.

"Feim un bot molt important pel que fa a millorar els serveis i ho feim perquè cal combatre la violència masclista des de tots els àmbits; un d'ells, i en primera línia, han de ser les institucions. L'Ajuntament, com a institució propera al ciutadà ha de liderar aquesta lluita", ha dit en aquest sentit José Hila, qui ha encoratjat totes les dones que pateixen violència a denunciar.

Per la seva banda, Sonia Vivas s'ha mostrat molt "satisfeta". "Estic molt contenta tot i que és una alegria amarga perquè hem aconseguit treure en només dos anys i en un moment complicadíssim un projecte que estava previst a quatre anys, però estic trista també perquè la violència continua assotant les dones i necessitam eines per ajudar-les", ha destacat la regidora.

stats