Societat 01/11/2019

Cort estanca durant mesos la restauració del seu escut

L’Ajuntament de Palma preveu destinar 13.310 euros a la millora d’aquest element ubicat a la façana de la seva seu

Alba Tarragó
2 min
Cort estanca durant mesos       la restauració del seu escut

PalmaEl caràcter històric de la façana de l’Ajuntament de Palma es veu entelat des del mes d’agost pels plàstics que recobreixen un dels seus escuts monumentals. A causa del mal estat en què es troba aquest element, no només s’ha hagut d’inhabilitar la porta sobre la qual se situa, sinó que ha obligat a col·locar-hi quatre barreres que compliquen encara més el trànsit de vianants a la plaça de Cort, concorreguda per centenars de turistes cada dia. La intervenció de millora comportarà una inversió de 13.310 euros per part del Consistori, que ha decidit concedir les obres a l’empresa Xicaranda Conservació i Restauració de Béns Culturals SL.

L’acord, que es va signar el 30 d’agost, estableix que el termini d’execució de les obres és de sis setmanes, una vegada el projecte de restauració hagi rebut el vistiplau de les comissions de Centre Històric de Cort i de Patrimoni del Consell de Mallorca. Tot i que l’administració municipal disposa de la documentació exigida a l’empresa des de la primera quinzena de setembre, fonts properes al Consell asseguren que encara no l’han rebuda. Per part seva, fonts municipals de les àrees competents en aquesta qüestió, les de Cultura i Infraestructures, es contradiuen sobre el lliurament del projecte: mentre que unes assenyalen que encara ha de rebre l’aprovació de Patrimoni de Cort, altres apunten que el document ja s’ha entregat.

Si bé les previsions inicials del Consistori eren retirar l’element el mes de setembre, a hores d’ara ningú s’aventura a posar-hi una data concreta, reconeixen fonts municipals, les mateixes que consideren que això “és una qüestió de mesos”. D’aquesta manera, la situació en què es troba la façana de Cort es mantindria fins a l’any que ve. El fet que aquest ornament sigui considerat un Bé d’Interès Cultural (BIC) comporta que qualsevol intervenció que pateixi hagi de rebre l’aprovació de les dues comissions esmentades, la qual cosa n’allarga més els terminis.

La memòria presentada per l’Ajuntament de Palma sobre l’estat de l’escut, esculpit sobre un bloc de pedra calcària, reflecteix que l’aparició d’esquerdes es deu a “les mostres d’inestabilitat” que presenta. En aquest sentit, es considera que la causa més “probable” de la degradació de l’ornament ha estat l’augment del volum dels elements metàl·lics que l’aguanten a conseqüència de l’oxidació.

El document justifica que el procés de deterioració “difícilment pot estabilitzar-se sense intervenir en l’origen de les alteracions” i insta a desmuntar tot l’escut. Així, el que es proposa és que les fixacions de ferro que aguanten l’escut es tallin, perquè el rovell no permet retirar-les de cap altra manera. Juntament amb això, especifica que els elements metàl·lics cal que siguin substituïts per peces d’acer inoxidable i que s’instal·li “un nou sistema de suport que reparteixi les càrregues” per tal d’evitar la descompensació.

stats